Tijekom dvodnevnog druženja vrhunskih kuhara i ugostitelja uživalo se u odabiru namirnica, pripremanju obroka, a sve je bilo prožeto prijateljstvom, timskim radom u kuhinji i kreativnošću
Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja
kuharskih saveza obilježavaju Međunarodni dan kuhara kojim uz
promicanje svoje struke nastoje istaknuti ulogu hrane i njene
pravilne pripreme kao glavnog uloga u naše zdravlje.
Stoga je izuzetno važno osvijestiti odrasle, odgovorne za djecu,
da smo mi ti koji na njih prenosimo pristup i odnos prema hrani,
prema uzimanju obroka, u čemu oni instinktivno osjete našu
zainteresiranost te proporcionalno tome i shvaćaju važnost istoga
što im pokušavamo prenijeti.
Uoči Međunarodnog dana kuhara, 19. listopada u Srednju školu
Prelog stigli su gosti – partneri s Malog Lošinja – predstavnici
Jadranka hotela, Dragomir Brkić, Daniel
Skokić te Davor Fornažar. Strukovni
učitelji ugostili su ih u kabinetu pripremivši radionicu
tradicionalnih međimurskih jela i slastica.
U petak, 20. listopada, u školskoj dvorani organizirali su
edukativna predavanja s naglaskom na važnost zdrave prehrane.
Nakon pozdravnih riječi domaćina, ravnatelja Tomislava
Gregura, dr.
Uvodić–Đurić nastojala je
pojasniti je li hrana (i) lijek, a o važnosti pravilnih
prehrambenih navika u adolescentnoj dobi govorio je nutricionist
Davor Hostić. Izlaganja je zaključila fitness
instruktorica Martina Maltar uz predstavljanje
moći tjelesne aktivnosti.
U drugom dijelu susreta slijedila je radionica koju su vodili
uvaženi lošinjski kuhari, a zatim i degustacija pripremljenih
jela i slastica. Obilježavanje Međunarodnog dana kuhara u našoj
su školi svojim prisustvom uveličali cijenjeni uzvanici:
zamjenica župana Međimurske županije Sandra
Herman, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir
Kolarek, voditelj ureda Turističke zajednice
Međimurske županije Rudi Grula, predsjednik
Kulturnog vijeća grada Preloga Željko Sokač,
zamjenik predsjednika Turističke zajednice grada Preloga
Josip Gradečak te profesorica engleskog i
hrvatskog jezika Jelena Škoda koja je prisutnima
pojasnila vrijednost koju Srednja škola Prelog dobiva kao jedna
od osam škola dobitnica Povelje mobilnosti.
Tijekom dvodnevnog druženja vrhunskih kuhara i ugostitelja bilo
je vidljivo uživanje u odabiru namirnica, pripremanju obroka, a
sve je bilo prožeto prijateljstvom, timskim radom u kuhinji i
kreativnošću.
– Vjerujemo da će ovakvih edukativnih radionica biti sve više jer
Srednja škola Prelog prepoznata je izvan Međimurja i proširuje
krug svojih partnera u ugostiteljskim objektima na prostoru RH –
kažu u školi.