Za učenike je to bila jedinstvena prilika da nauče iz prve ruke o španjolskom vinogradarstvu i vinarstvu, koje se vrlo razlikuje od vinogradarstva u Međimurju
Učenici 4. razreda, smjer poljoprivredni tehničar opći, Lucija, Patrik, David i Dorijan u pratnji profesorice Vesne Stunković započeli su novu školsku godinu u Španjolskoj.
Naime, u periodu od 28. kolovoza do 8. rujna 2018., u sklopu Erasmus+ projekta, pod nazivom GiBajMo3 , obavljali su dvotjednu stručnu praksu u vinogradu i vinariji La Bodega De Las Estrellas , gradu Valdepenasu, Castilla la Mancha.
Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport i omogućuje učenicima obavljanje stručne prakse u inozemstvu u trajanju od 2 tjedna do godinu dana.
Cilj je programa poboljšanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi te pružanje prilika učenicima u programima strukovnog obrazovanja za usavršavanje u inozemstvu.
Na taj način učenicima u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pruža se mogućnost stjecanja radnog iskustva u inozemstvu, pri čemu se stječu nove vještine i znanja, poboljšava zapošljivost i olakšava prelazak iz sustava obrazovanja i osposobljavanja prema zaposlenju.
U zemlji Don Quijotea, vino igra vrlo važnu ulogu u ekonomskom i kulturnom smislu i tu se proizvodi gotovo polovica vina u odnosu na cijelu Španjolsku. Grad Valdepenas, poznat kao grad vina, ima vrlo važnu ulogu u promociji vina te se svake godine na početku berbe održava “Tjedan berbe grožđa i mladog vina” , u kojem posjetitelji iz drugih dijelova Španjolske imaju priliku uživati u slavlju i održavanju tradicije vinogradarstva i vinarstva te regije.
Za učenike je to bila jedinstvena prilika da nauče iz prve ruke o španjolskom vinogradarstvu i vinarstvu, koje se vrlo razlikuje od vinogradarstva u Međimurju i to prvenstveno zbog suhe klime u kojoj se uzgajaju vinova loza i njegovanja tradicionalnog načina proizvodnje vina.
Vinarija La Bodega De Las Estrellas, obiteljska vinarija, njeguje tradicionalni način uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u amforama, Tinajas, koristeći ekološki i biodinamički način uzgoja vinove loze i proizvodnju prema kozmičkom kalendaru. Učenici su u vinogradu imali priliku naučiti o načinu održavanja tla, uzgojnim oblicima, načinu organizacije ručne berbe grožđa, vidjeti strojnu berbe grožđa, sudjelovati u pripremi grožđa za karbonsku maceraciju, primarnoj preradi grožđa, kontrolirati alkoholnu fermentaciju, naučiti nove sorte grožđa kao Tempranillo, Airen, Garnacha, Verdejo, Macabeo.
Isto tako naučiti o različitim načinima promocije vinarije. Zbog velike konkurencije i količine vina koja se proizvodi u samoj regiji ponekad je teško pronaći put prema potrošaču i zbog toga je vrlo važno biti jedinstven i prepoznatljiv.
Osim radnog dijela, posjetili su Madrid, njegove kulturne znamenitosti, stadion Real Madrida “Santiago Bernabé”, obližnje gradove Almagro i Ciudad Real, nacionalni park Lagunas de Ruidera.
Kući su se vratili obogaćeni novim znanjima i vještinama, ali i saznanjima o drugoj kulturi, običajima i jeziku.
Isto tako vrijedne ruke Lucije, Patrika, Davida i Dorijana pohvaljene su od domaćina.
Nuestros chicos de prácticas ya están de vuelta en Croacia, solo nos queda darles las gracias una vez más por su trabajo e interés. ¡Muchas gracias!
Slike sa stručne prakse učenika mogu se vidjeti na Facebook stranici projekta Erasmus + GiBajMo, ali isto tako gdje su bili i ostali učenici Gospodarske škole na stručnoj praksi u sklopu Erasmus+ projekta GiBajMo3.