VIDEO Mladi međimurski izumitelji dobili priznanje za svoj rad

Mladi Međimurski makeri (stvaratelji, izumitelji) iz udruga Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub osvojili su priznanje za svoj rad na razini cijele Hrvatske. Natjecanje je održano u sklopu projekta Napredni Internet of things u hrvatskim školama koji se odvija u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Projekt se ističe od ostalih projekata IRIM-a jer je u njega uključen manji broj škola, udruga i ostalih organizacija koje su se istakle dosadašnjim radom, suradnjom i rezultatima u prethodnim projektima. Zanimljivo je naglasiti da su iz cijelog Međimurja u projekt uključene samo 3 ustanove – Mladi informatičari Strahoninca, Međimurski informatički klub i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

Tema posljednjeg natječaja u sklopu projekta bila je kućni ljubimci i domaće životinje, a prijavljeno je sveukupno 40 radova. Ekipa Međimurskog informatičkog kluba osvojila je 2. mjesto projektom naziva Smart dog house – pametna kućica za psa sa sustavom koji omogućava hranjenje psa preko interneta i kontrolu uvjeta u kućici. Projekt su izradili Leo Stričak i Andrija Palašek uz mentorstvo Viktora Lazara.

“Model pseće kućice koju smo izradili koristi ultrazvučni senzor koji šalje podatak na mobilnu aplikaciju o prisutnosti kućnog ljubimca u kućici. Tako da u slučaju potrebe vlasnik može znati ako njegov kućni ljubimac boravi u kućici i ako je zaštićen od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Briga za svog kućnog ljubimca nije samo u tome je li on u svojoj kućici već jesu li uvjeti koji tamo vladaju prikladni za njega.”

Kako ni ljubitelji mačaka ne bi bili zapostavljeni, ekipa Mladih informatičara Strahoninca izradila je igračku za mačke kojom možete upravljati preko interneta sa svog pametnog telefona i time osvojila 3. mjesto. Projekt su izradili Fran Železnjak i Šimun Bilas uz mentorstvo Viktora Lazara.

“Svi znamo da mačke vole trčati i skakati za laserom te smo tako osmislili laser igračku. Laser se upravlja preko mobilnog uređaja putem interneta te se tako možete igrati s mačkom ako i niste pored mačke. Ovu igračku mogu koristiti vlasnici mačaka koji nemaju dovoljno vremena za igranje sa svojim ljubimcima.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije