Uz mnogobrojne izlete i aktivnosti u Srednjoj školi Prelog u utorak, 27. ožujka 2017. obilježen je Međunarodni dan Frankofonije, gdje su francuski i učenici SŠP zajedno pripremali francuske slastice.
Voditelji radionica bili su stručni učitelji kuharstva – Benoît TROPLONG iz Lycee Jean Capelle te Anica Naranđa, Danijel Naranđa, Slađana Herman, Kruno Tilošanec, Vlado Turek i Gordana Žvorc iz SŠ Prelog. Radionicu pripreme koktela vodio je Josip Bajsić i Zoran Tomašić. Ovaj događaj uvršten je na popis događanja Francuskog instituta u Hrvatskoj.
Naime, ožujak je tradicionalno mjesec Frankofonije kada su diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, organizirane brojne radionice, filmske projekcije, predavanja te ostala događanja vezana uz francuski jezik i kulturu.
Poznato je da se francuskim jezikom koriste brojni narodi u svijetu, bilo kao službenim, prvim ili drugim jezikom, pa je francuski jezik s ukupno 129 milijuna frankofona 10. jezik po brojnosti govornika. Osim u Francuskoj, francuski je službeni jezik u Belgiji, Švicarskoj, Kanadi, Luksemburgu, Monaku te u mnogim afričkim državama poput Kameruna, Ruande ili Burkine Faso, ali i u dijelu Azije, Indije te u nekim državama u Oceaniji.
Ne smije se zaboraviti da je francuski jezik diplomacije te jedan od 3 najvažnija jezika Europske unije sa sjedištem Europskog parlamenta upravo u francuskom Strasbourgu. Stoga se važnost i raznolikost francuskog jezika i kulture želi prikazati na što maštovitiji način svake godine tijekom mjeseca ožujka i u Srednjoj školi Prelog.
Budući da je Francuska najpoznatija zemlja u kojoj je francuski službeni jezik, učenici će izraditi plakat na kojemu će prikazati najvažnije simbole, znamenitosti ili stereotipe vezane za Francuze, francuski jezik i kulturu. Kako bi francuski jezik približili učenicima, koristili su i neke od najpoznatijih francuskih riječi poput oui, non, merci, excusez-moi, bonjour te riječi koje koristimo u hrvatskom, a imaju podrijetlo u francuskom poput bistro, déjà vu, chic ili kroasan.
Srednja škola Prelog u sklopu Erasmus+ projekata vezanih za mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju ugošćuje 7 francuskih učenika te 4 nastavnika u pratnji u trajanju od 11. ožujka do 15. travnja 2018. godine.
Učenici će usvajati stručna znanja i vještine te posebnosti gastronomske ponude našeg Međimurja, a stečena iskustva moći će primijeniti u svom budućem zanimanju. Slobodno vrijeme učenici provode obilazeći kulturne i povijesne znamenitosti u Međimurju i okolici.
Učenici Abygaël Fayolle, Eva Fontana, Coline Rousset, Lucas Sicard, Nilyan Deram, Tracy Morio i Emeline Potin pohađaju strukovnu srednju školu Lyceé Jean Capelle u francuskom gradiću Bergeracu, romantičnom gradiću u vinskoj regiji na jugu Francuske. U sklopu ove suradnje i provođenjem Erasmus+ strukovne prakse i učenici Srednje škole Prelog tamo obavljaju dvotjedne stručne prakse.
Ove godine u razdoblju od 23. travnja do 7. svibnja u Bergeracu će 6 učenika SŠP, ugostiteljskog smjera te stručna učiteljica kuharstva Anica Naranđa obaviti svoju dvotjednu praksu i stručno usavršavanje. Do sada je već 16 učenika Srednje škole Prelog bilo u Francuskoj vrativši se s lijepim uspomenama, neprocjenjivim iskustvom i novim prijateljstvima.
Budući da Srednja škola Prelog obrazuje buduće kuhare i slastičare, želja je bila da se učenici povodom Međunarodnog dana Frankofonije izraze i na tom području. Dobro je poznato da je Francuska jedna od najvažnijih zemalja s izvrsnom gastronomijom, zemlja koja ima više od 300 vrsta sireva, čiji su vino i šampanjac jedni od najboljih i najcjenjenijih u svijetu, a kroasan i baget jedni od najprepoznatljivijih simbola.
Upravo zato je Srednja škola Prelog organizirala mali francuski bistro te uz pomoć učenika i stručnih nastavnika pripremila neke od najvažnijih francuskih slastica i jela poput šarenih makrona u različitim bojama, musa od bijele i crne čokolade, poznatih eklera, kroasana te nezaboravnog quiche Lorrainea. Osim toga, gostima su poslužili i nekoliko vrsta francuskih sireva, a svi su mogli uživati i u prigodnoj francuskoj glazbi koja je uvelike pridonijela ugodnom ambijentu te je stvorila pravi francuski štih.
Ariju iz opere Les Misérables (Jadnici) izveo je Filip Hozjak (bivši učenik SŠ Prelog).