OŠ PRIBISLAVEC eTwinning projekt ‘Digital Citizenship’

U OŠ Vladimira Nazora Pribislavec priveden je kraju i treći eTwinning projekt u školskoj godini 2016./2017., u koji se škola uključila tijekom Tjedana eTwinninga u listopadu 2016. godine. Projekt pod nazivom “Digital Citizenship” pokrenule su kolegice Andromachi Pieridou iz Cipra i Laura Giordano iz Italije, a ubrzo su se pridružili partneri Elena Sanchis Sanchez i Olga Saura iz Španjolske, Elif Gençosmanoğlu iz Turske, Maria Panayidou iz Cipra i Iva Naranđa iz Hrvatske.

Iz naše škole u projektu su sudjelovali učenici osmog razreda koji polaze izbornu nastavu informatike. Radni jezik projekta je engleski, namijenjen je učenicima dobne skupine 13 do 15 godina, a projektne aktivnosti trajale su do kraja nastavne godine.

Rad na projektu podijeljen je na pet tema: online sigurnost, nasilje preko interneta, poštivanje sebe i drugih kada sam online, ispravno korištenje osobnog uređaja i autorska prava. Cilj projekta bio je pripremiti učenike za život u društvu punom tehnologije i za odgovorno korištenje tehnologije. Rezultati projekta su posteri, kratki filmovi i prezentacije o pet glavnih tema projekta, te objava pravila koja treba poštivati digitalni građanin.

Na početku projekta predstavili smo se partnerima kratkim filmom, a učenici su uredili svoje profile na TwinSpaceu. Tijekom prosinca 2016. učenici su napravili Canva postere i Tagxedo oblake riječi na temu sigurnosti na internetu, te dva Symbaloo webmixa: ‘My Digital World’ i ‘Croatian Internet supportive agencies for youth’. U alatu Canva napravili su Božićne i novogodišnje čestitke za partnere.

Tijekom siječnja i veljače 2017. učenici su napravili PowerPoint prezentacije s temom nasilje preko interneta (cyberbullying). Povodom Dana sigurnijeg interneta upoznali su poželjna ponašanja i vrijednosti koje treba imati digitalni građanin, ispunili upitnik i osvijestili svoje navike pri upotrebi digitalnih tehnologija.

Grupa učenika uredila je pano u informatičkoj učionici koji prikazuje devet sastavnica digitalnoga građanina. Sljedeći zadatak bio je vezan uz temu poštivanja sebe i drugih na internetu, te su učenici napravili Canva postere sa savjetima o tome kako bi se trebao ponašati dobar digitalni građanin. Četvrta tema odnosila se na ispravno korištenje osobnih uređaja te su učenici tijekom travnja napravili radove alatom Biteable.

Tijekom svibnja i početkom lipnja 2017. radili smo na posljednjoj temi projekta, autorskim pravima. Učenici su upoznati s Creative Commons licencama, njihovim osnovnim simbolima i osnovnim vrstama. Pomoću alata Biteable napravili su kratke filmove.

Jedan video odnosio se na Public Domain, učenici su na Pixabayu pronašli fotografije hrvatskih gradova i nacionalnih parkova te napravili radove. Drugi video sadrži opis osnovnih simbola i vrsti Creative Commons licenci. U alatu Canva učenici su izradili postere na teme: autorsko pravo, pravila kopiranja i pravilne upotrebe tuđeg rada i fair use.

Tijekom ovog projekta učenici su sudjelovali u tri TwinSpace foruma (“Would you consider yourself to be a digital citizen?”, ‘Online Safety’ i ‘Cyberbullying’) gdje su razmijenili svoja mišljenja s učenicima iz partnerskih škola.

Povodom završetka projekta početkom lipnja 2017. uredili smo pano u holu škole na kojem su prikazane najvažnije projektne aktivnosti i neki radovi učenika iz partnerskih škola.

Na samom kraju projekta učenici iz svih partnerskih škola ispunili su evaluacijski upitnik kreiran pomoću Google obrasca u kojem su predložili i pravila koja treba slijediti korektan digitalni građanin. Kreirali smo dokument u kojem su prikupljena pravila koja su predložili učenici. Pitanja za upitnik dogovorili su učitelji na TwinSpace forumu, a rezultate evaluacijskog upitnika možete pogledati na poveznici.

Više o projektu i učeničke radove možete pogledati na mrežnim stranicama Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec i TwinSpaceu projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije