NOĆ KNJIGE 2017. u knjižnici Ekonomske i trgovačke škole

>> NOĆ KNJIGE 2017. u knjižnici Ekonomske i trgovačke škole

Šestu godinu zaredom Ekonomska i trgovačka škola Čakovec sudjeluje u obilježavanju Noći knjige. Ove je godine cijela manifestacija organizirana pod naslovom “Za one koji žele čitati više”. Program je službeno počeo još tijekom školskih praznika u petak 21. travnja 2017. godine, a aktivnosti su se nastavile odvijati tijekom vikenda do ponedjeljka 24. travnja, objedinjujući Svjetski dan knjige i autorskih prava i Dan hrvatske knjige.

U ponedjeljak 24. travnja 2017. peti sat prijepodnevne smjene održali smo u školskoj knjižnici posljednje kolo školskog pub kviza za maturante. Sudjelovalo je po tri predstavnika iz svakog razreda, a pitanja vezana uz Svjetski dan knjige i autorskih prava pripremale su i ovaj put Gordana Hobor Nikolić, prof. hrvatskoga jezika i školska knjižničarka Lea Resman-Borković. Moderatorica kviza bila je, kao i uvijek dosad, predsjednica Vijeća učenika Vivian Bister iz 4. g razreda. Najviše ispravnih odgovora dala je ekipa iz 4.UR razreda, a samo bod manje skupili su timovi iz 4.G i 4. A razreda.

Trima najuspješnijim ekipama u svih šest kola kviza slijede nagrade koja će im biti uručene na Dan škole kad se tradicionalno opraštamo od maturanata. Najuspješniji razred je 4.UR s postignutih 125 točnih odgovora, drugi po broju postignutih bodova su natjecatelji iz 4. G (117 ), dok je treće mjesto zauzeo tim iz 4. B (101) razreda.

Predavanje o heraldici i čakovečkim Zrinskima krajem 17. stoljeća pod radnim naslovom ” Pobuna, urota ili otpor čakovečkih Zrinskih / Heraldika i blazoniranje (opis) jednog zrinskog grba” održao je za zainteresirane učenike i profesore u trajanju od dva školska sata bivši učenik ETŠ-a, a sada student 3. godine preddiplomskog studija povijesti i hrvatskoga jezika i književnosti, Ivan Bajkovec. U uvodnom dijelu saznali smo čime se heraldika kao pomoćna povijesna znanost bavi, odakle potječe naziv, kad su se pojavili prvi grbovi, čemu su služili, kakvo je značenje simbola, boja, oblika, tko je bio zadužen za njihovo raspoređivanje, što konkretno na primjeru jednog grba znači blazoniranje i kakvu istraživačku vrijednost ima u različitim znanostima.

Uspon, trajanje i kraj velike obitelji Zrinski pratili smo u nastavku izlaganja te se prisjetili važnih događaja do 30. travnja 1671. kada su u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni Petar Zrinski i njegov šurjak Fran Krsto Frankopan, uslijed čega su s političke, kulturne i gospodarske scene nestale dvije važne obitelji, a naša županija tradicionalno dan njihovog pogubljenja obilježava kao Dan Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije