Prošlog tjedna, od 20. do 23. ožujka, u hotelu Omorika u Crikvenici održano je državno natjecanje učenika turističkih i ugostiteljskih usmjerenja ‘Gastro 2017.’
Kako je na natjecanju istaknuto, u tom se sektoru trenutno obrazuje pet tisuća mladih ljudi i to za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Upravo oni bit će u bliskoj budućnosti nositelji našeg turizma i ugostiteljstva, vrlo prosperitetnih djelatnosti hrvatskog gospodarstva.
Među ‘kremom’ srednjoškolaca turističkih i ugostiteljskih usmjerenja bila su i tri predstavnika Srednje škole Prelog: kuhar Jakov Slaviček predstavio se u disciplini Pripremanje menija i osvojio 9. mjesto (mentor Vlado Bogomolec, stručni učitelj kuharstva), turističko hotelijerska komercijalistica Nika Matić u disciplini Poslovanje recepcije hotela i osvojila 10. mjesto (mentor Sanja Pigac, prof.) te kuharica Adrijana Herjavec u disciplini Pripremanje hladnog slanog izloška i osvojila 3. mjesto (mentor Slađana Herman, stručni učitelj kuharstva).
Učenica Adrijana Herjavec za svoj je plasman dobila brončanu medalju, ali i posebno Priznanje za izvrsnost, koje su dobili svi sudionici, bez obzira na plasman, koji su u svojoj disciplini osvojili najmanje 90 od 100 mogućih bodova.
Svrha ovog natjecanja bila je predstavljanje postignuća unutar obrazovanja za određeno zanimanje u školi i na praktičnoj nastavi, razvijanje pozitivnog stava i interesa za odabranu struku, motivacija za nastavak obrazovanja, popularizacija turističkih i ugostiteljskih zanimanja, povezivanje škola s gospodarstvom, prezentacija i razmjena iskustava škola, razvijanje smisla za timski rad i pozitivnog natjecateljskog duha.
Organizatori natjecanja bili su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Srednja škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice kao domaćin, a suorganizator je bila Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske. Uz njih, natjecanje su pratili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Crikvenice, ljudi iz struke, mentori, ravnatelji i drugi uzvanici.
Sudeći po onome što su svi sudionici kroz natjecanje pokazali, Hrvatska kvalitetan kadar doista ima, a hoće li ga naše tržište rada znati adekvatno valorizirati, vrijeme će pokazati.