OŠ PODTUREN Učenici uz pomoć policije upoznali čari forenzike

U sklopu 5. komponente preventivnog projekta ‘Imam izbor’, u srijedu, 8. ožujka učenici Osnovne škole Podturen, upoznali su čari forenzike i naučili kako su ljudi slični jedni drugima, a opet toliko različiti.

U školskoj učionici, kriminalistički tehničar Odsjeka kriminalističke tehnike, Dušan Posavec otvorio je velike kofere i radoznalim učenicama otkrio tajne forenzike, a u tome su mu pomogli i preventivci iz Ureda načelnika Policijske uprave međimurske.

Pedesetak učenika petih razreda, između ostalog otkrilo je tajnu vjeveričine dlake i nojevog pera. Najbolje i najfinije četkice koje se koriste u forenzici izrađuju se od njihove dlake i perja.

U praktičnom dijelu spoznali su koliko smo “slični, a različiti”. Papilarne linije sazdane od u triju osnovnih oblika – krug, luk, zamka, i čine nas posebnima, jedinstvenima. Ocem daktiloskopije, koji je uspostavio vlastitu klasifikaciju otisaka prstiju, smatra se Hvaranin, Ivan Vučetić, po kojem je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja u Zagrebu, dobio ime.

Najviše pozornosti privukla je mogućnost da odjenu forenzičku odjeću i postanu pravi “mali forenzičari”. Naoružani kistovima i “čarobnom prašinom” otkrivali su nevidljive otiske prstiju na raznim predmetima, a zatim ih poput poznatog literarnog i filmskog detektiva, Sherlocka Holmesa, proučavali povećalima.

Forenzika je puno zanimljivija od matematike, zaključili su petaši, ali OPREZ, bez dobrog znanja matematike ne možeš postati uspješan forenzičar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije