Marić zaključio: Studentima će godišnje biti neoporezivo 60.600 kuna

Početkom nove godine studenti su se pobunili zbog straha da će im biti smanjeni neoporezivi dio na zaradu. Nastale su burne reakcije, najavljivao se i porez, a studente je podržao i Most.

Iz Vlade su brzo reagirali i najavili da će novi pravilnik sve razjasniti, a u međuvremenu je došlo i do sastanaka između ministra financija Zdravka Marića i studenata, prenosi Večernji.hr.

Marić je nakon sastanka izvijestio javnost da su našli rješenje, te istaknuo da će studenti moći računati na godišnji neoporezivi iznos od 60.600 kuna.

– Osnovni zaključak je da smo dogovorili neoporezivi iznos od 60.600 kuna na godišnjoj razini, a ne kao što je najprije po Pravilniku trebalo biti 5.050 kuna mjesečno. Uzeli smo u obzir da kod učenika i studenata postoji isprekidan rad i da je teško gledati zaradu na mjesečnoj razini. – rekao je Marić.

– Tako praktički rješavamo tu problematiku. Naš originalni plan j.e bio da pravilinik donesemo u roku 90 dana, no sada ćemo ubrzati to i donijeti pravilnik do kraja siječnja. Također, dogovorili smo se da ćemo na razini Vlade oformiti jedno radno tijelo koje će brinuti od toj tematici.

Ova problematika nije bila adekvatno rješavana i novim radnim tijelom to želimo pospješiti.

Nadam se da će to to rezultirati zakonskim rješenjem koje će regulirati cijelo područje povremenog rada studenata, izvijestio je ministar Marić.

On drži da nije došlo do pogreške u zakonu:

– Više je došlo do pogreške u komunikaciji. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja, a morao je odmah biti donešen i pravilnik jer su njime propisane nužne odredbe kako bi zakon mogao postati operabilan, ali i samo to.

Zatim je bilo planirano da se detaljni pravilnik donese u roku 90 dana. Sada ćemo to ubrzati. Uzeli smo u obzir argument studenata da većinom rade povremeno i da nekada u jednom mjesecu nemaju nikakvih isplata, zato govorimo o ukupno godišnjem iznosu od 60.600 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije