Aktivnosti međimurske policije tijekom ‘Mjeseca borbe protiv ovisnosti’

Povodom obilježavanja ‘Mjeseca borbe protiv ovisnosti’ (od 15. studenoga do 15. prosinca) Policijska uprava međimurska provela je niz aktivnosti usmjerenih na suzbijanje zlouporabe alkohola i droga. Na graničnim prijelazima na području Međimurske županije intenzivirane su aktivnosti s ciljem sprečavanja krijumčarenja droge preko državne granice.

Kako bi senzibilizirali najugroženiju populaciju, policijski službenici u osnovnim i srednjim školama održali su niz edukativnih predavanja i tribina na kojima su roditeljima i učenicima prezentirali problematiku konzumacije alkohola i droga kod adolescenata.

Također, uspostavljanjem informativnih punktova u zonama ugostiteljskih objekata i odgojno-obrazovnih ustanova uz korištenje Mobilnog preventivnog centra policije, mladima je skrenuta pozornost na opasnosti koje ih vrebaju ako konzumiraju alkohol, odnosno droge.

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i Školskih preventivnih programa u četvrtak, 15. prosinca održana je završna manifestacija obilježavanja ‘Mjeseca borbe protiv ovisnosti’ u Osnovnoj školi Strahoninec.

Tijekom manifestacije predstavljene su fotografije učenička na temu prijateljstva, dok su djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ održali prigodna predavanja i radionice.

Svakako, bitno je istaknuti kako je u petak, 25. studenoga u zgradi Međimurske županije održana javna tribina na temu ‘Zlouporaba sredstava ovisnosti i nasilničko ponašanje u obitelji’. Tribina je potaknuta i organizirana u suradnji Centra za socijalnu skrb Čakovec, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Međimurske županije, Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije i Društva socijalnih radnika Međimurja.

Ujedno, početkom prosinca glasnogovornik Policijske uprave međimurske, Radovan Gačal sudjelovao je u jednosatnoj televizijskoj emisiji ‘Povećalo’ (TV Srce) u kojoj je razrađena tema ‘Droge i alkohol kod mladih u Međimurskoj županiji’. Ispred Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije u emisiji je sudjelovala i predsjednica Povjerenstva, ujedno i zamjenica župana Međimurske županije, Sandra Herman, dok je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, predstavljala dr. Diana Uvodić Đurić.

U nekoliko operativnih akcija policijski službenici Policijske uprave međimurske provodili su aktivnosti s ciljem suzbijanja prekršaja upravljanja vozilima u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i/ili droga. Ukupno je kontrolirano 583 vozača te je kod njih 107 utvrđeno da su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola, dok prisutnost droga u organizmu vozača nije utvrđena.

Tijekom ‘Mjeseca borbe protiv ovisnosti’ na području Međimurske županije evidentirano je 27 zapljena droga. Ukupno je zaplijenjeno 383,3 grama marihuane, 233,5 grama amfetamina (speed), 3 tablete ecstasyja, 8,7 grama sjemenki kanabisa i jedna medicinska šprica ispunjena uljem kanabisa.

Droga je oduzeta, dok su protiv počinitelja podnijeti adekvatni optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu, odnosno kaznene prijave državnom odvjetniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije