Slavna prošlost za projekte budućnosti

>> Slavna prošlost za projekte budućnosti

Nastavnici Tehničke škole Čakovec novim tehnologijama uz pomoć umjetnosti čovjeku XXI. stoljeća povijest čine bliskom i zanimljivom

Branitelji utvrde Siget, od kojih su većina bili Hrvati, pod zapovjedništvom Nikole IV. Zrinskog, gospodara Međimurja i zapovjednika Mađarske južno od Dunava, 1566. godine zaustavili su šesti turski vojni pohod s ciljem osvajanja Beča, a potom čitave Europe.

Nizu manifestacija u obilježavanju 450. obljetnice bitke i pogibije Nikole Zrinskog pridružila se i Tehnička škola Čakovec. U tehnici 3D printanja pokrenuli smo projekt izrade poprsja Nikole IV. Zrinskog, autora Mihaela Štebiha, akademskog kipara i slikara iz Čakovca.

Uslugu snimanja (detaljnog optičkog određivanja oblika) i 3D vizualizacije biste (precizna i brza računalna rekonstrukcija oblika) izvršilo je trgovačko društvo Topomatika trodimenzionalno skeniranje, optički mjerni sustavi i računalna obrada d.o.o. iz Zagreba. Pomoć u realizaciji projekta pružena je u okviru njihove djelatnosti: trodimenzionalnog skeniranja, optičkih mjernih sustava i računalne obrade.

Uporabom novih tehnologija (reverzibilni inženjering, 3D printanje) učenicima i široj javnosti želimo približiti povijesnu osobu i događaj važan za zavičajnu i nacionalnu povijest, kulturu i tradiciju. Kako su u projekt uključeni nastavnici strojarske skupine predmeta i povijesti te školska knjižničarka, ostvarili smo i međupredmetnu suradnju.


Zahvaljujemo gospodinu Štebihu na susretljivosti i ljubaznosti, tvrtki Topomatika d.o.o. na sponzorstvu, gospodinu Marku Horvatu i kolegama na požrtvovnosti (skenirali smo u večernjim satima na -5 stupnjeva Celzijevih) te vlč. Vladimiru Kolariću na pristupu. (MP, MM)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije