U Srednjoj školi Prelog ravnatelj Tomislav Gregur nakon razgovora sa Stjepanom Gradečakom, inicirao je projekt ‘Priločki klecinprot’ pa su se učenici i profesori odlučili pozabaviti jednom slasticom koja se zadržala u Prelogu, a radi se o klecinprotu.
Nakon brojnih razgovora, snimanja, istraživanja, traženja starih kuharica (onih pisanih rukom), nisu naišli na neke pozitivne rezultate, pa su bili primorani pristupiti terenskom istraživanju, a onda je bilo jasno zašto su rezultati bili negativni. Naime, o klecinprotu su domaćice čule isključivo usmenom predajom od svojih mama, baka i mamica.
Iz tog razloga posjetili su Muzej Međimurja Čakovec te porazgovarali o ovom projektu s bivšim ravnateljem Muzeja, Vladimirom Kalšanom rođenim Priločancem, koji je podržao ovu ideju. Profesorice Tajana Štefok i Ivana Martinec (koordinator projekta) pretražile su nekoliko knjiga koje su u njima gajile nadu da bi mogle naići na neke dodatne informacije o klecinprotu.
Što je zapravo klecinprot?
Klecinprot je voćni kruh specifičan za ovo blagdansko božićno vrijeme koji se priprema na način da se odabrano sušeno voće nasjecka i stavi namakati u alkohol (rum i / ili rakiju) na otprilike tjedan dana uz svakodnevno miješanje. Nakon toga se dan radije ili na sam Badnjak pripremi tijesto za kruh u koje se umijesi voćni nadjev.
U Srednju školu Prelog bila je pozvana i sugrađanka Franciska Vuk kako bi izradila probni primjerak klecinprota. Gospođa Vuk je pristala pokazati im cjelokupnu pripremu klecinprota.
Kada su učenici i profesori pohvatali konce u pripremi klecinprota, krenuli su u osmišljavanje vlastitog recepta za ‘Priločki klecinprot’! Naime, u pripremi klecinprota sudjelovali su učenici ugostiteljskih smjerova uz stručnu pomoć nastavnika prehrambene grupe predmeta i kuharstva, a za završnu fazu pečenja pobrinuo se bivši učenik SŠP-a, Dalibor Hujs koji je vlasnik pekare ‘Sjemenka’ u Donjoj Dubravi ustupivši vlastitu pekaru i kalupe kako bi se svi klecinproti ispekli u jednom danu.
Nakon hlađenja učenici su ga upakirali te je klecinprot bio spreman ugledati svjetlo dana na tradicionalnom preloškom Božićnom sajmu u organizaciji Turističke zajednice grada Preloga na Trgu slobode ispred Doma kulture 10. prosinca 2016. godine.
Nakon samo sat i pol trajanja sajma klecinprot je ‘nestao’ što jasno dokazuje da su na dobrom putu i da tradicija pripreme ove slastice neće izumrijeti.