Hrvatski Leonida u Čakovcu

Učenici Tehničke škole Čakovec posjetom povijesnoj izložbi odali počast sigetskom junaku, ‘stupu i štitu hrvatskom, grada sigetskog glavaru i prvom strahu turskom vijeka svog’

Učenici 2. RT, 2. MT i 4. ET razrednog odjela Tehničke škole Čakovec, sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika Katom Pervan, u ponedjeljak, 26. rujna 2016. u Muzeju Međimurja Čakovec posjetili su izložbu Nikola Šubić Zrinski.

Po prvi su put sablja i kaciga Nikole Šubića Zrinskog “stigle” u Hrvatsku, u Čakovec u kojem su ta dva povijesna predmeta izložena u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke.

Riječ je o neprocjenjivim predmetima za hrvatsku i mađarsku povijest, a kao osobni predmeti Nikole IV. Zrinskog simboli su hrabrosti i ratništva hrvatskog bana i vojskovođe.

Na izložbi smo pogledali kratak mađarski animirani film o hrabrosti i malobrojne vojske koja je mnogo brojniju tursku silu uspjela zaustaviti u njenom pohodu prema Beču.

Junačka smrt Nikole Šubića Zrinskog odjeknula je cijelom Europom. Vrlo brzo on dobiva nadimak “Sigetski”, a historiografija ga naziva “hrvatskim Leonidom”. Riječi kustosice i posjet izložbi motivirale su me da čitam o životu slavne obitelji Zrinski. (Ivan Črep, 2. MT)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije