Predavanje o rujanskim događanjima u Međimurju 1991.

Dana 22. rujna 2016. godine u OŠ ‘Petar Zrinski’ Šenkovec održano je predavanje u povodu Dana oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja 17. rujna.

Predavanje je održano na inicijativu i u organizaciji Ogranka UDVDR-a Šenkovec, ispred kojeg su bili nazočni Dejan Mihalković i Mladen Balog, a koji su i sami bili učesnici oslobađanja Međimurja i Domovinskog rata.

Predavanje je održao mr.sc. Željko Mikec, koji je dao povijesni pregled rujanskih događanja u Međimurju 1991. godine. Pošto se premalo zna o ulozi Međimuraca u Domovinskom ratu,učenici su između ostaloga upoznati sa činjenicom da je prije 25 godina,točnije 17.9.1991. god., padom svih vojnih objekata, mirno predana i vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske.

Zauzimanje čakovečke vojarne i zarobljavanje velike količine oružja i streljiva, odigralo je ključnu ulogu u oslobađanju susjednog Varaždina, a proslijeđeno je i u ostale dijelove Hrvatske.

Učenici OŠ ‘Petar Zrinski’ Šenkovec također su upoznati sa podatkom da je u ratnim operacijama u Međimurju sudjelovalo 3200 ljudi, a u Domovinskom ratu diljem cijele Hrvatske sudjelovalo je ukupno 7500 Međimuraca. Živote na oltar domovine položilo je 76 međimuraca, a 3 se još vode kao nestala.

Da se ne zaboravi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije