Ni med cvetjem ni pravice, reče Krleža

U svojoj Životinjskoj farmi George Orwell je napisao: ‘Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih’. Dakle, odavno su pisci, svatko na svoj način pokušavali svojim čitateljima i široj javnosti objasniti da se oko nekih stvari koje se događaju u životu ne treba pretjerano uzbuđivati.

Niti u jednoj sredini ne mogu svi akteri biti jednakopravni, ma koliko se oni trudili, željeli, ili bi im zakon jamčio. Tako ni škole nisu izuzete od nepravdi i nejednakosti.

Tamne strane zbornica

Nije ovo pljucaknje po struci, ali zaista postoje ljudi koji su zalutali u prosvjetarsku profesiju. Takvi ruše ugled onima koji časno i odgovorno rade svoj posao, takvi su većinom zaslužni za to da se sve prosvjetare ukalupljuje u okvir ‘neradnika’.

Dolasci na stručna usavršavanja

Godišnji odmor učitelja traje 30 dana kao i u svakoj drugoj profesiji. I kad nema djece, kad nema učenika po školama, učitelji itekako imaju posla. U vrijeme dok još nije počela nastavna godina organiziraju se stručni aktivi, oni su predviđeni okvirom 40 – satnog radnog vremena učitelja. Obvezni su. Većina učitelja redovno dolazi na stručne aktive, uz uobičajenu određenu dozu gunđanja zato što nitko ne voli sjediti po nekoliko sati i slušati koncentrirano predavače, no ima i onih koji državne stručne skupove smatraju ‘izletom’, a na ostale stručne skupove ne dolaze pod izgovorom: ‘Pa ne moram biti na baš svakom stručnom skupu k’o na postaji Križnog puta’. Ili pod već nekim drugim izgovorom. Što reći? Hoće li javnost vidjeti ostalih jedanaest iz neke škole koje su odsjedile cijelo jutro na stručnom aktivu ili tu jednu koja je ispijala kavicu u nekom od kafića? Hoće li se nešto dogoditi? Sankcije? Neće. Odnosno, ovisi u kakvim si je odnosima određena osoba s ravnateljem. Ukoliko se tako ponaša neki ljubimac ravnatelja, neće se dogoditi apsolutno ništa. Ukoliko bi se tako ponašao neki ‘običan smrtnik’, vjerojatno bi ravnatelj izrekao, ako ništa drugo, javnu opomenu. ‘Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.’

Planiranje

Godišnji odmor učitelja završava službeno barem dva tjedna pred početak nastavne godine. Ta dva tjedna pred početak nastavne godine je vrijeme kad su učitelji dužni dolaziti u školu i planirati (godišnje planove i programe, mjesečne planove, dopunsku i dodatnu nastavu, izvannastavne aktivnosti, projekte, izvanučioničku nastavu, vremenik pisanih provjera, plan rada Građanskog odgoja, plan rada Sata razrednika, i tako dalje).

Ima posla preko glave, ukoliko želiš savjesno i spremno odraditi posao i dočekati učenike na vratima prvi dan nastave spreman i siguran u to da točno znaš što ćeš s njima raditi: ne danas, ne sutra, već tijekom cijele godine.

Unatrag nekoliko godina su izdavačke kuće razmazile učitelje servirajući im ko na švedskom stolu gotove planove i pripreme. Savjestan učitelj zna da je to samo okvirni prijedlog i neće se oslanjati samo na te planove. Svaka škola, svaka sredina, svaki razred su specifični i te planove treba prilagoditi svojim učenicima. Osim toga, ukoliko se slijepo i neplanirano drži gotovih planova, lako se dogodi da se teme o Božiću pojave na obradu u veljači.

Pojedini su toliko drski da i na nastavu dolaze nespremni i kad uđu u učionicu kopaju po tim gotovim planovima i pripremama i gledaju ‘što – bi – danas – mogli – raditi’. Da, ima i toga. Nije to dozvoljeno, tako se izravno krše radne obveze. No, opet se, ipak i usprkos svemu, nađu ‘pametni’ pa samo kopiraju plan i predaju ravnatelju. Što će ravnatelji učiniti? Ponovno sankcije ovise o tome je li takav kopirani plan predao njegov ljubimac ili ‘običan smrtnik’. ‘Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.’

I tako, neki sjede danima i satima u školi i prema predlošcima planova izdavačkih kuća rade svoje planove, a drugi se u školi ili ne pojave, ili se pojave samo kako bi skupili ekipu ‘za kavicu’. Dobro je ako su uopće u gradu. Pojedini lijepo dođu na prvu sjednicu ujutro i već popodne zapale na more, kao da su još na godišnjem. Dok njihovi kolege pišu planove, preslagavaju udžbenike, uređuju učionice, ljubimci ravnatelja vješaju po društvenim mrežama fotografije s mora. Pa se poslije zgražaju kad javnost tvrdi da učitelji imaju tri mjeseca ferja. E pa nemaju svi. Imaju samo oni koji svoj posao učitelja ne doživljavaju kao obvezu, uz svesrdnu podršku ravnatelja. ‘Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.’

Dolasci na sjednice i administracija

Ljubimčad ravnatelja nije obvezna dolaziti na sjednice. Ne pojave se i nikom ništa. Obični smrtnici često i kad zamole za opravdani izostanak ne dobe dozvolu izostajanja sa sjednice. Obični smrtnici čak i za vrijeme školskih praznika moraju uzimati bolovanje ukoliko su zdravstveno spriječeni doći na sjednicu. Ljubimčad ne.

Dok običnom smrtniku pedagoška služba i ravnatelj pregledava pedagošku dokumentaciju nekoliko puta godišnje i redovno piše opaske kad nađe dlaku u jajetu, ljubimcu se administracija ne pregledava, a ako se pregleda i nađe greška, to se ne zapiše, nego se ‘previdi’ ili se šapne u četiri oka.

Ukoliko običan smrtnik i ima savršeno napravljenu administraciju, pohvalu neće vidjeti ni čuti, već će biti strpan u isti koš s onima na koje se odnosi rečenica: ‘Morate to voditi tako i tako’. Nikada nije netko prozvan ili izuzet na sjednicama. Ako je ‘kriv’ jedan – krivi su svi. Ako nešto dobro radi jedan, podrazumijeva se da to rade svi. ‘Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.’

Post festum

Što reći? Onaj tko je izabrao biti učitelj, trebao je znati da je to 24 / 7 radno vrijeme punih 365 dana u godini. Učitelji su javne osobe, rade s najosjetljivijim ‘materijalom’ – djecom, dužni su biti primjer. U svemu. Žalosno je što zaista postoje i oni koji ruše dignitet struke, a takve javnost najčešće prije uoči nego one koji marljivo, predano i savjesno rade.

Žalosno je i to što su i neki ravnatelji takvi da štite pojedince koji uz takvu zaštitu rašire krila i zaklone pogled na one ‘male mrave’. Da, ‘Ni med cvetjem ni pravice’ i ‘Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.’

Sretnu, uzbudljivu, mirnu i uspješnu novu nastavnu godinu želim svim učenicima i učiteljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije