Varaždinac Ilija Srpak s kemijske olimpijade vraća se sa srebrom!

Na završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, koja se ove godine održavala u Tbilisiju u Gruziji, četvero hrvatskih srednjoškolaca osvojilo je tri medalje, a među njima je i učenik 2. razreda Prve gimnazije Ilija Srpak, koji je osvojio srebro.

Brončane medalje osvojili su Viktor Škorjanc iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka i Zvonimir Mlinarić iz VII. Gimnazije Zagreb, a Mia Bušljeta iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku za svoj uspjeh nagrađena je pohvalnicom.

– Kemijska olimpijada najjače je natjecanje na svijetu, a u njoj sudjeluje oko 75 država sa po četiri predstavnika. Mada je relativno malena zemlja, Hrvatska je po tome u gornjoj polovici – rekao je Ilija za Index.hr.

Posebno će pamtiti, kaže, razgledavanje Gruzije, druženje s drugim mladima iz drugih zemalja i, naravno, svoj rezultat. Slaže se sa svojom mentoricom da su zadaci bili vrlo teški.

– Primjerice, ja sam uspio riješiti samo 70 posto. Drugi uglavnom još manje – rekao je Ilija za Index.hr.

Učenike su za olimpijadu pripremali mentori prof. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš s PMF-a u Zagrebu, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata.

U njihovoj pripremi sudjelovao je i dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković.

Također, održana je i Srednjoeuropska informatička olimpijada na kojoj su nastupili Marin Kišić i Josip Kelava. Iako nisu osvojili medalje (Kelava je bio nadomak bronce), ipak je plasman u reprezentaciju Hrvatske od četiri člana veliki uspjeh koji je trebalo izboriti.

Sada predstoji nastup Marina Kišića na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji od 13. do 19. kolovoza, a onda i Ilijin nastup na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, doduše, tek u prosincu u Indiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije