Lukas Novak, matematičar svjetskog ranga

Premda, nažalost, u današnje vrijeme nema mnogo učenika oduševljenih matematikom, ipak postoje i oni koji se s lakoćom i zadovoljstvom hvataju u koštac s matematičkim zadatcima. Pravi dokaz tome vrlo je uspješan Lukas Novak učenik 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koji tijekom svog obrazovanja niže uspjeh za uspjehom.

Dobitnik je mnogih nagrada, a postigao je i zavidne rezultate na brojnim natjecanjima. Sudjelovao je na 56. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u gradu Chang Mai u Tajlandu. Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo složene zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Olimpijada se održala od 4. do 16. srpnja 2015. godine.

Na natjecanju su nastupili učenici iz 104 zemlje, a hrvatska reprezentacija zauzela je izvanredno 15. mjesto. Sudjelovalo je ukupno 577 natjecatelja, a u šesteročlanoj ekipi Republike Hrvatske bio je i Lukas.

Za ovakav uspjeh bilo je potrebno mnogo rada i zalaganja. Lukasova mentorica je profesorica Štefanija Požgaj, a osim nje, Lukasa su tijekom godine pripremali članovi udruge Mladi nadareni matematičari te mnogi bivši natjecatelji.

Lukas je ove godine sudjelovao i na međunarodnom natjecanju Romanian Master of Mathematics, najzahtjevnijem natjecanju iz matematike na svijetu koje se održalo od 6. do 29. veljače 2016. godine. Zahvaljujući svom uspjehu na raznim natjecanjima međunarodne razine, Lukas se plasirao na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu koja će se održati od 22. do 28. kolovoza 2016. u Austriji. (Maja Nedeljko, 2.b)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije