OŠ Donji Kraljevec obilježila eko tjedan humanog karaktera

>> OŠ Donji Kraljevec obilježila eko tjedan humanog karaktera

Učenici Osnovne škole Donji Kraljevec još jednom pokazali da su eko-škola koja brine o planeti. Tijekom eko-tjedna, koji se u OŠ Donji Kraljevec obilježavao od 18. do 22. travnja, provodila se humanitarna akcija odvajanja i prikupljanja plastičnih čepova.

Kroz cijeli tjedan učenici i njihovi roditelji su vjerno nosili prikupljene čepove. Njih ćemo donirati Udruzi za oboljele od leukemije i limfoma, kako bismo im pomogli u kupovini skupih lijekova. Također smo prikupljali i stari tekstil i staru odjeću. Prikupljenu odjeću smo donirali Socijalnoj zadruzi Humana Nova Čakovec i na taj način smo napravili višestruko dobro djelo: omogućili zapošljavanje osoba s invaliditetom te reciklirali stari tekstil.

U školi se početkom tjedna provela proljetna akcija skupljanja starog papira. Zadovoljni smo ukupnim rezultatima: u jesenskoj i proljetnoj akciji skupljeno je skoro 5 tona starog papira, čime smo učinili dobro djelo za naš planet Zemlju, jer smo spasili 100 mladih stabala i 350 000 litara čiste vode. Koordinatorica eko-škole OŠ Donji Kraljevec je na priredbi povodom Dana planeta Zemlje, 22.4.2016., proglasila i pobjednike koji su se najviše iskazali u ovim akcijama te će za svoj trud biti nagrađeni. Prvo mjesto s najvećom količinom prikupljenog papira po učeniku je osvojio 7. razred.

Učenici iz Eko-patrole također su bili aktivni: proveli su kratku edukaciju u svim razredima i učenicima objasnili kako se odlaže tetrapak ambalaža. U četvrtak su se svi učenici uključili u Zelenu čistku, najveću akciju čišćenja okoliša u Hrvatskoj. Uz pratnju svojih učitelja su pokupili smeće u školskom parku, oko školskog igrališta, na glavnoj prometnici od škole do općinske zgrade, oko dućana Metss, oko željezničke pruge i parkirališta kod Općine.

U petak 22. travnja 2016. godine u školi su se provodile radionice o očuvanju međimurske kulturne baštine, o narodnim nošnjama i instrumentima. Na priredbi koja je slijedila, svaki je razred predstavio rezultat svojih radionica, bio je predstavljen i naš eko-vlak izrađen od recikliranog tetrapaka.

Nakon toga uslijedila je eko-revija, na kojoj su manekeni prošetali pistom u narodnim nošnjama i tradicionalnoj odjeći Hrvatske i ostalih zemalja članica međunarodnog projekta Erasmus+, u koji smo uključeni od ove školske godine. Na kraju su se učenici predmetne nastave okušali u eko-kvizu. Eko-tjednom smo obilježili rođendan naše Zemlje: tjedan dana smo svaki dan živjeli zajedno s prirodom i brinući za nju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije