Svijet programiranja u Međimurju: Iznimno uspješni mladi informatičari

Od 8. do 10. travnja 2016. udruge ‘Mladi informatičari Strahoninca’ (MIS) i “‘Međimurski informatički klub Čakovec’ (MIK) na sajmu knjiga Mesap Libar javnosti su predstavili svoj rad i aktivnosti kojima se bave.

Tako su roditelji i djeca imali prilike upoznati se sa robotikom i automatikom koja je idealna i za ulazak u svijet programiranja (coding) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Glavni cilj udruga je doprinos društvu u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.

Svoju potporu radu udruga dale su brojne softverske tvrtke (C Lab d.o.o., AXiom d.o.o., Entitas d.o.o., Cimerman software i RIP d.o.o.), a koje su svojim donacijama osigurale vrijedne nagrade organiziranom natjecanju za vrijeme sajma.

Veliku potporu udrugama dao je i Tehnološko inovacijski centar Međimurja (TICM) koji je na štand dopremio veliki dodirni ekran s prikazom Marsa s mogućnošću interaktivnog prikaza za posjetitelje sajma. Osim što su posjetitelji, prije svega djeca, imali prilike upoznati se s mBot robotima, donacijom Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), sva zainteresirana djeca su imala prilike po prvi puta izraditi što kvalitetniji program za robota kojim je isti morao proći stazu što kvalitetnije.

Radilo se o natjecanju na kojem je u ocjenjivanje uključen faktor godina djeteta, vrijeme prolaska staze te ukupna uspješnost izvedbe. Tako je prvo mjesto osvojio Matija Bujanić (5. razred OŠ) osvojivši vanjsku ladicu s diskom od 1TB, drugo mjesto Lana Šprajc (8. razred OŠ) osvojivši RasperyPi mini računalo, dok su treće mjesto dijelili Mihael Pristav (8. razred OŠ) osvojivši tipkovnicu i miš te Tio Špicar (8. razred OŠ) osvojivši slušalice s mikrofonom.

Posebna nagrada pripala je najboljem članu udruga, Martinu Josipu Kocijanu obzirom da je ove godine osvojio prvo mjesto u državi na Hrvatskom natjecanju u informatici (HONI) te prvo mjesto na natjecanju Infokup. Uručena mu je nagrada RasperyPi mini računalo. Svi natjecatelji vrsni su članovi udruga koji su svoje znanje i do sada iskazali na raznim natjecanjima te čija su znanja i vještina u programiranju iznimna.

Važno je spomenuti da su se ove godine na državno natjecanje Infokup plasirali upravo učenici udruge MIS koji su ujedno bili jedini predstavnici Međimurske županije.

Predsjednik udruge MIS, Dejan Drabić mag. inf., nazočnima je predstavio rad udruga kao i važnost da se potiče ova vrsta rada s djecom, obzirom da se radi o deficitarnom zanimanju koje, osim što je traženo, je i jedno od najplaćenijih poslova. Trend razvoja IT tehnologije i robotizacije je u velikom zamahu u svijetu pa će takvi kadrovi biti neizostavni u napretku svakog društva. Zato je važno da se mnogo više sredstava i potpora usmjeruje na ovaj vid edukacije djece.

Interes roditelja i djece bio je zamjetan te su ovih dana mnogi pohrlili s upisima na tečajeve udruga koji se odvijaju u Tehnološko inovacijskom centru Međimurja. Ukoliko ste zainteresirani slobodno se infomirajte slanjem upita na e-mail tecajevi@udruga-mis.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije