Globe program u II. OŠ Čakovec: Projektni dan i eko datumi u ožujku

>> GLOBE program u II. OŠ Čakovec: Projektni dan i eko datumi u ožujku

Projektni dan u šestim i osmim razredima: 14.3.2016.

Na sastancima GLOBE grupe učenici II. Osnovne škole Čakovec istraživali su i tražili koji sadržaji Globe programa mogu povezati više nastavnih predmeta. Imali su puno ideja, ali odlučili su da to bude jorgovan. U oluji ideja izdvojili su istraživačka pitanja i hipotezu.

Pretpostavili su da će pupanje jorgovana ove godine biti ranije u odnosu na prošle godine. Željeli su promovirati Globe program u svojoj školi i zainteresirati ostale učenike i učitelje.

Istraživali su sadržaje o jorgovanu, fenologiji i prikupljali podatke. Sortirali su sadržaje i dogovarali podjelu u istraživačke i radne skupine hrvatskog jezika, povijesti, geografije, biologije, Globe programa i glazbene i likovne kulture. Koristili su globe protokole za atmosferu i Budburst Protocol. Izrađivali su radne listiće i grafikone, podatke unosili u tablice i radne mape.

Voditeljica projektnog dana bila je Biljana Forgač, globe voditeljica škole.

Obilježeni eko datumi mjeseca ožujka

U okviru Globe programa učenici petih razreda obilježili su eko datume mjeseca ožujka: Svjetski dan šuma (21.3.), Svjetski dan voda (22.3.) i Svjetski meteorološki dan (23.3.).

Motivirani uvodnim pričama o opasnostima za vode i šume izradili su plakate sa eko porukama i svojim prijedlozima o očuvanju šuma i voda na Zemlji. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša, sječe.

Vode su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, zagađenja, poremećenog režima voda, kukaca, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša, isušivanja. Naučili su važnost meteorologije i prikazali zašto se u svijetu obilježava taj dan.

Voditeljica Globe programa Biljana Forgač pripremila je radionice i motivirala učenike. Fotografije radionica možete pogledati u prilogu.

Najnovije