Prekrasan sunčan dan su iskoristili učenici i djelatnici OŠ Sv. Martin na Muri koji su subotnji dan proveli u voćnjaku škole obavljajući proljetne radove. Učenici voćarske grupe koju vodi ravnatelj Tomislav Paljak zajedno sa domarom Zlatkom Goričancem sudjelovali su na prezentaciji rezidbe voćaka koju je održao vanjski suradnik gosp. Petar Vuković, član Udruge voćara, vinogradara i povrćara Sv. Martin na Muri.
Podučio ih je kako pravilno rezati i zaštiti voćku da bi nam dala dobar urod. Vanjski suradnici Damir Bogdan i Dejan Horvat su pomogli u rezidbi voćaka kako bi se sve pripremilo za novu vegetacijsku sezonu voćaka. Zahvaljujemo im se na njihovom požrtvovnom radu i utrošenom slobodnom vremenu za dobrobit škole. ,Mladi voćari’ su počistili voćnjak i odnijeli svo šiblje te iskoristili ponešto i za kompost. Voćnjak se sastoji od petstotinjak voćaka novog nasada i četrdesetak voćaka starog nasada kao što su bobovec, klopčenka, pogačnica, mušancika i druge.
Eko patrola koja brine o stanju okoliša postavila je nastambe za korisne kukce u voćnjaku. Eko patrolu predvodi knjižničarka Ana Špoljarić koja se također uključila u akciju kao i eko koordinatorica Monika Turk. Predsjednica učeničke zadruge ,Tinček’ Valentina Bogdan pomagala je u proljetnim radovima te zajedno sa učiteljicama Ksenijom Perčić i Majom Goričanec pripremila učenike za prezentaciju rada Zadruge. Učenice petog razreda Nina Nemet, Lara Bogdan i Stela Vuković su ispričale priču o nastanku eko čaja od mente, kamilice, matičnjaka, majčine dušice i lipe. Počevši od sadnje biljaka u vrtu škole, čije cvjetove ubiru, suše te dobiju gotov proizvod eko čaj koji pakiraju u eko vrećice. Kako nastaje pekmez od jabuke, još jedan eko proizvod Zadruge, objasnili su nam Josipa Katalenić i Ivan Pintarić, učenici trećeg razreda. Osim eko čaja i pekmeza, učenička zadruga se bavi izradom svijeća i eko sapuna, recikliranjem starih, otpadnih svijeća, izradom drvenih ukrasa, igračaka i čestitki.
Bez prave okrjepe radovi se ne bi mogli privesti kraju pa je kuhar škole Ivan Horvat pripremio odličan gulaš sa trgancima dok je za osvježenje bio spreman eko sok od jabuka iz našeg voćnjaka.