Županijsko natjecanje mladih tehničara

>> Županijsko natjecanje mladih tehničara

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture 4. je ožujka u Graditeljskoj školi i u Tehničkoj školi u Čakovcu održano Županijsko natjecanje mladih tehničara u sklopu 58. državnog natjecanja.

Pred početak natjecanja na svečanom otvaranju u holu Graditeljske škole okupilo se 150 učenika natjecatelja sa svojim mentorima te članovi ocjenjivačkih povjerenstava. Dobar rezultat i neka pobjede najbolji poželjeli su im Željko Medved, predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i predsjednik povjerenstva za provedbu natjecanja, Branko Sušec, pročelnik za duštvene djelatnosti Međimurske županije dok im je ravnateljica Graditeljske škole Srebrenka Pongrac u svoje ime i u ime svih djelatnika škole poželjela i ugodan boravak u Školi.

Natjecalo se u dvanaest područja, a unutar područja natjecanje se odvijalo u tri dijela. Prvi dio pisana provjera znanja za sve je natjecatelje održan u Graditeljskoj školi, dok se za drugi i treći dio natjecanja “izrada tehničke tvorevne” i “obrane rada” iz područja “strojarske konstrukcije”, “obrada materijala”, “robotike”, “automatike” i “robotskog spašavanja žrtve” održao u Tehničkoj školi. U slobodno vrijeme, čekanja rezultata, učenici su obišli škole i učenički dom, te su ručali u restoranu učeničkog doma.



Najbolji rezultati prema područjima

Modelarstvo i maketarstvo za učenike petih razreda, prva Nika Buljan, OŠ Jože Horvata Kotoriba, mentorica Karmen Somi, slijede je Hana Bajkovec, OŠ Nedelišće, mentorica Smiljana Colar te Lea Petek, OŠ Dr. Ivana Novaka iz Macinca, mentorica Nevenka Reif.

Među šestim razredima u Graditeljstvu pobjedio je Vilim Srnec iz OŠ Nedelišće, s mentoricom Smiljanom Colar, drugi je David Latin iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Jurja na Bregu, mentorica Renata Martinec, a treći Benjamin Novak Iz OŠ Nedelišće.

U obradi materijala pobijedila je Rebeka Telebar iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, mentorica Renata Martinec, slijede ju Vedran Rušec iz OŠ Nedelišće, mentorica Smiljana Colar i Helena Strniščak iz OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, mentorica Mihaela Novak.



Najbolje u području strojarske konstrukcije bile su Nikolina Novak iz OŠ Štrigova, mentor Kristijan Ovčarić, Viktorija Cipot, OŠ Podturen, mentorica Ružica Murk i Nikola Kramar, OŠ Hodošan, mentor Kristijan Ovčarić.

Redom najbolji elektrotehničari su Karla Lovrenčić, OŠ Hodošan, mentor Kristijan Ovčarić, Bruno Horvat i Toni Polanec, OŠ Ivana Gorana Kovačića, mentorica Renata Martinec, a elektroničari Veren Patrik, OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić, Marko Damjanović, OŠ Nedelišće, mentorica Smiljana Colar i Dina Igrec, OŠ Sveta Marija, mentor Franjo Jambrović.

Najbolji međimurski robotičari su Vito Totić, I. OŠ Čakovec, mentor Branko Vujnović, Viktor Vlahek, OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar i Šimun Bilas, OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić.



Mladi fotoamateri su trebali izložiti za ocjenjivanje svoje plakate s izborom fotografija sa školskog natjecanja na temu “Zima 2015.-16”, izaći na teren snimiti zadane motive, te odabrati i objasniti po čemu su upravo fotografije tih motiva za njih vrijedne. U tome je najuspješniji bio Stjepan Petković iz OŠ Ivanovec, mentori Željko Medved i Radovan Petković, a slijede ga Katarina Šafarić iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, mentorice Renata Martinec i Verica Moharić te Florijan Lončarić iz OŠ Draškovec, mentorice Katica Mikulaj Ovčarić i Ivana Beti.

Najbolji “robotski spasitelji žrtve” su Leon Vlašić iz OŠ Štrigova, mentorica Jelena Tuksar, Fran Železnjak i Hrvoje Vurušić iz II. OŠ Čakovec, mentor Gordan Bartolić.

U automatici je pobijedio Filip Trbojević, slijede ga Noah Lukovnjak i Borna Vadlja svi iz I. OŠ Čakovec, pod mentorskim vodstvom Branka Vujnovića.



U izradi tehničke tvorevine s uporabnom vrijednošću najbolji su bili Alen Jakupek Strbad iz OŠ Draškovec, Matej Meštrić iz OŠ Strahoninec, zajednička mentorica Katica Mikulaj Ovčarić, dok je treći bio Benjamin Rusak iz OŠ Donja Dubrava, mentorica Marina Ostrugnjaj.

Najbolje su se snašli u području orijentacija i komunikacija Dino Lukman i Veronika Škvorc iz OŠ Štrigova pod mentorskim vodstvom Jelena Tuksar i vanjskog mentora Vladimira Vinka iz Radiokluba “Međimurje”, te Lea Galinec iz OŠ Mursko Središće s mentorom Sanjinom Tomšićem i vanjskom mentoricom Jelenom Tuksar iz Radiokluba “Međimurje”.

Svi pobjednici područja osigurali su nastup na državnom natjecanju koje će se održati u Primoštenu od 30. ožujka do 1. travnja 2016. godine. Pozivu se mogu nadati i poneki drugoplasirani učenici koji su ostvarili velik broj bodova na nivou Hrvatske.

Vrlo uspješnoj oranizaciji i provedbi ovog zahtjevnog natjecanja svojim zalaganjem i gostoprimstvom posebno su pridonijeli svu djelatnici Graditeljske škole, koji su bili sada prvi put domaćini te Tehničke škole kojima je to bilo već šesto domaćinstvo mladim tehničarima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije