Dan ružičastih majica u OŠ Hodošan

>> Dan ružičastih majica u OŠ Hodošan

‘Nasilje je od koristi samo onima koji nemaju što izgubiti’, riječi su velikog filozofa i književnika Jean-Paula Sartrea. Da zbilja nitko nema koristi od nasilja, prisjetili smo se jučer, posljednje srijede u veljači, kada smo u školi simbolično obilježili 24. veljače, Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica odnosi se na program borbe protiv vršnjačkog nasilja kojeg je u posljednje vrijeme, nažalost, sve više.

Nasiljem među djecom smatra se kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. Najčešće se pojavljuje u obliku prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari… Osim toga nasilje uključuje: ruganje, ponižavanje, vrijeđanje, kritiziranje, naređivanje i zahtijevanje podređenosti, naguravanje, udaranje, čupanje, namjerno isključivanje iz grupnih igara…

Jučer smo nosili ružičaste majice i nešto u toj boji kako bismo zajedno pružili podršku djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja. Na internetu smo pročitali kako se on obilježava i pogledali smo mnogo fotografija. Razgovarali smo o oblicima vršnjačkog nasilja. Čitali smo tekst “Dječja posla” iz čitanke trećeg razreda koji nam daje primjer da ne moramo svako zadirkivanje primati sa ljutnjom.

Moramo naučiti šaliti se i na svoj račun. Prisustvovali smo i prigodnom programu koji je pripremila pedagoginja i učenici naše škole Leonard Kovač i Sara Jesenović, Zaključak je bio: “STOP SVIM OBLICIMA NASILJA”

(Sofia Pandur 2.h, učenici i učiteljice PŠ Sveti Juraj u Trnju i PŠ Palinovec)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije