Mladi informatičari MIS-a i MIK-a najbolji na INFOKUP-u

12. veljače 2016. održano je informatičko natjecanje INFOKUP pod organizacijom Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog savez informatičara i Hrvatske zajednica tehničke kulture.

Natjecanja se sastoje od više kategorija. Daleko najteža te stoga i najvažnija je kategorija primjena algoritama te zatim razvoj softvera. Na županijsku razinu natjecanja, spram rezultata školske razine, se kandidiralo čak 20 učenika. Posebnost je što su od 8. razreda osnovnih škola na županijskoj razini svi osim jednoga članovi udruge Mladi informatičari Strahoninca – MIS.

Trenutni poredak:

Martin Josip Kocijan je u sat i pol, od 2 sata ukupnog trajanja natjecanja, riješio sve zadatke sa 100% točnošću te trenutno dijeli prvo mjesto u državi.

I u Varaždinskoj županiji MIS ima natjecatelja, Vedrana Cifreka (mentori: Neven Smoljanec, Dejan Drabić), učenika 7 razreda koji je osvojio 2. mjesto u županiji te 7. mjesto u državi. Obzirom na osvojena mjesta na državnoj razini možemo očekivati da će na državno natjecanje biti pozvani Martin Josip Kocijan, Matija Bujanić, Mihael Pristav, Vedran Cifrek i moguće Leo Stričak. No, službene rezultate treba čekati do 26. velajče 2016. godine.

– Zahvaljujemo se školama i njihovim učiteljima na suradnji, a osobito vrijedi istaknuti Gimnaziju Čakovec, OŠ Strahoninec, III. OŠ Čakovec, OŠ Šenkovec, OŠ Ivanovec, OŠ Vratišinec te OŠ Sv. Juraj na Bregu. Uvjereni smo da će i ostale škole te njihovi učitelji informatike prepoznati značaj našeg rada kao i međusobnu suradnju na dobrobit naše djece.

Ove godine smo po prvi puta imali i učenika u kategoriji razvoj softvera. Tio Špicar je autor softverskog rada “SumBa”. “SumBa” dolazi kao spoj engleskih riječi “sum” (zbrajanje) i “Balloons” (baloni). Igra služi za djecu predškolske dobi, možda i onih koji su tek krenuli u prvi razred osnovne škole. Cilj igre je bušenje balona koji lebde po zraku međusobno se odbijajući na način da njihovim zbrojem i razlikom dijete pogodi što prije traženi broj.

Osim što u cjelini rad ima vlastiti programski kod, što je iznimno važan kriterij, isti se sastoji od raznih segmenata (slika, zvuk, video…) koje je Tio uz vodstvo i pomoć mentora objedinio u konačno rješenje. Obzirom da svake godine naši učenici postižu iznadprosječne rezultate udruga “MIS” stekla je ugled na državnoj razini.

Treba spomenuti da u radu udruge djeluje više vrhunskih predavača. Stoga i ovim putem pozivamo roditelje da učlanjuju djecu u naše udruge (“MIS” i “MIK”) te im tako, uz osnovno obrazovanje, omoguće stjecanje znanja najvišeg stupnja za napredovanje njihove djece. Naši dugogodišnji natjecatelji danas su ugledni studenti najboljih IT fakulteta (FER, PMF i FOI) što im na tržištu osigurava, osim sigurnog zaposlenja, natprosječna primanja.

Budućnost će sve više biti digitalizirana i robotizirana. Potražnja za IT kadrovima već danas je veća od ponude, o čemu smo gotovo svakotjedno informirani putem medija. Stoga je već danas potrebno usmjeravati djecu u zanimanja koja će im omogućiti bolji život, a svima nama zadovoljstvo što smo svojim radom i zalaganjem pomogli našoj zajednici – poručuju iz MIS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije