Poziv na 3. susret mladih međimurskih umjetnika ‘Ruža međimurska’

Treću godinu za redom će Treća OŠ-a Čakovec biti organitator, a Općina Donji Vidovec domaćin susreta mladih međimurskih umjetnika ‘Ruža međimurska‘.

Susret će biti održan 25.travnja u Domu kulture u Donjem Vidovcu pod nazivom “Usnulo Kraljestvo Ladislava Međimurca”. Stoga su organizatori uputili međimurskim osnovnim školama natječajni poziv u kojem između inog stoji:

“Pozivamo sve učitelje/učiteljice međimurskih osnovnih škola razredne i predmetne nastave, voditelje/ice literarnih i likovnih grupa da se i ove godine uključe u naš natječaj i sudjeluju na Trećem susretu mladih međimurskih umjetnika “Ruža međimurska”. Ove godine natječaj je posvećen poznatom međimurskom umjetniku Ladislavu Kralju Međimurcu i njegovoj ostavštini.

Cilj nam je upoznati širu javnost sa životom i radom Ladislava Kralja Međimurca te potaknuti nadležne ustanove da razmisle o mogućem ulaganju u umjetnikovu kuću i galeriju. Sudionici susreta imat će prigodu i sami se okušati u crtanju na plantnu uz mentorstvo naših likovnih umjetnika. Ove godine u Donjem Vidovcu obilježava se 790. godišnjica prvog spomena Međimurja u pisanom dokumentu iz 1226. godine.

Naime, te godine izdana je povelja koja govori o sudskoj presudi u svezi sa sporom oko posjeda Otok kod Preloga i Bistrice između današnjeg Donjeg Vidovca, Donje Dubrave i Kotoribe.Općina Donji Vidovec je godinu 2016. proglasila i Godinom Kockavice koja je još 1958. godine na temelju Zakona o zaštiti prirode zaštićena na svojim prirodnim nalazištima. Ova rijetka biljka raste i na području Donjeg Vidovca i Svete Marije.”

Pokrovitelj susreta će kao i godinama prije biti Međimurska županija, a cilj je susreta jačanje interesa za narodnu i umjetničku baštinu Međimurja te istraživanje i njegovanje njegovih karakterističnih motiva, no ovaj ćemo dodatno oplemeniti literarnim i likovnim radovima na temu “Kraljev svijet zavičajnih pejsaža“.

Uvjeti natječaja: U natječaju mogu sudjelovati učenice i učenici osnovnih škola Međimurske županije.

Natječaj se provodi u dvije kategorije: Likovni rad i Literarni rad

Teme: Likovni rad-Duša zemle međimurske,Likovni rad-Kraljev svijet zavičajnih pejsaža.

Za literarne radove iz jedne škole mogu se poslati dva najbolja literarna rada, pjesma ili kratka proza na kajkavskom narječju s motivima vezanim uz Međimurje, međimursku zemlju i čovjeka. U likovnim radovima svaka škola može sudjelovati s najviše dva likovna rada u crtaćoj, slikarskoj ili grafičkoj tehnici. Likovni rad treba sadržavati motive ili materijale vezane za međimurske pejsaže. Nadahnuće za svoje radove učenici mogu potražiti i u radovima Ladislava Kralja Međimurca.

Literarne i likovne radove treba poslati poštom na sljedeću adresu: III. OŠ Čakovec, Ivana pl. Zajca 24, 40 000 Čakovec, Literarni i likovni natječaj Ruža međimurskai u digitalnom obliku na e-mail adresu: ured@os-treca-ck.skole.hr.

Svaki literarni i likovni rad treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime autora rada, naziv i adresu škole i ime i prezime mentora.

Prosudbeni odbor ocijenit će i izabrati najbolje radove te donijeti odluku o nagrađenim radovima. Izabrani radovi bit će objavljeni u Zborniku “Ruža međimurska” – Susret mladih međimurskih umjetnika. Najbolji radovi biti će nagrađeni pohvalama i prigodnim nagradama, a svi sudionici i njihovi mentori dobit će pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje.

Radove treba poslati do 25. ožujka. 2016. (Uključujući i taj datum.) Za sve dodatne informacije možete se obratiti voditeljima projekta na email adrese: tihana.preksavec@gmail.com (Tihana Preksavec, prof.) i druzic6@gmail.com (mr. sc. Dražen Ružić).

Poziv potpisuje ravnateljica III.OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak, dipl. učit.. Ovaj je susret spomen na pokojnu mjesnu pjesnikinju rođenu 1921. godine koja se je pjesništvom počela baviti u poznim godinama stekavši svojim pjesmama veliku prepoznatljivost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije