Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec: I mi smo u eTwinningu!

>> Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec: I mi smo u eTwinningu!

Ove školske godine učiteljica likovne kulture Jarmila Naranđa uključila je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec u eTwinning, najveću zajednicu škola u Europi. Za početak, odabrala je projekt Advent and Christmas in our lives koji je učenicima tematski blizak i lako se uklopio u školski kurikulum.

Kroz ovaj projekt učenici i učitelji upoznali su božićne običaje iz drugih europskih država, te uz to neke od prednosti i mogućnosti eTwinninga.

Partneri u ovom projektu su škole iz Grčke, Poljske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i još dvije škole iz Hrvatske. Radni jezik projekta je engleski tako da su i naši učenici usvojili nekoliko riječi na stranom jeziku kojeg inače ne uče u našoj školi. Projektom smo nastojali razvijati ključne kompetencije učenika, ponajviše kulturnu osviještenost i izražavanje, komunikaciju na materinskom jeziku i na stranim jezicima, te sudjelovanjem u humanitarnoj priredbi društvene i građanske kompetencije.

Nadalje, nadamo se da smo sudjelovanjem u ovom projektu uspjeli kod naših učenika potaknuti osjećaj pripadnosti europskoj zajednici učenika i učitelja. Ovaj projekt započet u listopadu 2015. namijenjen je učenicima od 6 – 10 godina starosti, a iz naše škole u projekt smo uključili učenike do šestog razreda jer njihova mentalna dob odgovara dobi učenika od deset godina, i učenike posebnih odjela odgovarajuće kronološke dobi. Na početku provođenja projekta partneri su se predstavili na TwinSpaceu.

U okviru ovog projekta na satovima likovne kulture učenici petih razreda napravili su logo projekta, a učenici petih i šestih razreda izradili su veliku zidnu božićnu čestitku za eTwinning partnere. Različite aktivnosti u doba Adventa fotografirali smo i objavili prezentacije na TwinSpaceu. Partnerima smo predstavili mnogobrojne dekoracije naših učionica, radionice u doba Adventa, pripremanje božićnih kolačića, svjetlo mira iz Betlehema, posjet učenika u doba Adventa centru grada, izradu zidne božićne čestitke, humanitarnu priredbu u Žiškovcu i dvije božićne priredbe u našoj školi.

U sklopu ovog projekta po prvi puta u našoj školi realizirana je videokonferencija. Skype susret s II. osnovnom školom Čakovec organizirala je učiteljica Jarmila Naranđa, a realiziran je u suradnji s učiteljicama Majom Oreški Bradarić i Martom Bacinger i njihovim učenicima iz posebnog odjela 18 i 3.a razreda. Učenici su otpjevali jedni drugima nekoliko božićnih pjesmica, međusobno si zaželjeli čestit Božić i sretnu Novu 2016. godinu. Učenici su bili vrlo zainteresirani i aktivni tijekom susreta koji je trajao jedan školski sat. Za naše učenike, kao i za učiteljice, ovaj je susret bio vrlo zanimljivo i novo iskustvo ispunjeno dječjom radošću.

Ovim prvim korakom u svijet eTwinninga nastojali smo potaknuti znatiželju i interes učenika i učitelja za nove oblike rada koji omogućuju da se uz učenje i zabavu povežemo s različitim školama u Europi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije