Pametna kuća donosi komfor, uštedu energije i – novaca  

U današnje vrijeme kada svi koristimo pametne telefone, tablete, računala, polako ali sigurno i na naše područje ulazi želja i potreba za kontrolom vlastitog doma u bilo kojem trenutku. Uz sve to, kontrola je moguća sa bilo kojeg mjesta na svijetu putem telefona ili interneta.

Izraz “pametna kuća” se koristi kod definiranja kućanstva/doma u kojoj rasvjeta, grijanje, klimatizacija, audio/video, kamere i sigurnosni sustav imaju mogućnost međusobne komunikacije i mogu biti kontrolirani lokalno ili s udaljene lokacije (internet, SMS).

Instalacijom pametne kuće, vlasnik dobije povećan komfor, uštedu u vremenu, uštedu energije i ono najbitnije – uštedu novca.

Što je veći stupanj automatizacije i integracije to je manja cijena koštanja pojedinačnog sustava. Sustav je modularan i nadogradiv.

Na primjeru jedne obiteljske kuće može se vidjeti kako takav sustav izgleda:

Standardna kuća ima odvojene sustave:
– upravljanje rasvjetom putem klasičnih prekidača
– upravljanje kućnim aparatima (pečnica, mašina za pranje posuđe, rublja i dr…)
– upravljanje roletama putem tipkala za svaku roletu posebno
– upravljanje grijanjem putem jednog ili više sobnih termostata
– upravljanje klima uređajima (jedna klima – jedan daljinski upravljač)
– upravljanje bazenom I bazenskom tehnikom
– upravljanje navodnjavanjem
– upravljanje alarmnim sustavom
– upravljanje video nadzorom
– upravljanje video portafonom i ulaznim vratima

Pametna kuća ima sve te sustave (a i više od toga) objedinjene u jedinstvenu cjelinu koju možete kontrolirati svojim telefonom, tabletom, računalom.

Gdje je tu ušteda?

Štedimo kod instalacije jer nema potrebe za ugradnjom svakog odvojenog sistema. Primjerice, pametna kuća ima vremensku stanicu ili senzor koji može detektirati kišu – sada za sustav navodnjavanja trebate samo jedan slobodni izlaz na relejnom modulu, a ne kompletan sustav za navodnjavanje.

Vaša pametna kuća ima senzore pristnosti instalirane u sobama kako bi se ugasila rasvjeta ili pak smanjila temperatura prostora kad nema nikoga u prostoriji. Ti isti senzori se mogu koristiti kao dio Vašeg alarmnog sustava i nema potrebe za kupovinom odvojenog alarmnog/sigurnosnog sustava.

Automatizacijom grijanja/hlađenja može se dobiti do 30% uštede u odnosu na klasične sustave. Uštede na električnoj energiji mogu biti do 5%.

Kako i kada se sustav mora/može instalirati?

Sustav pametne kuće može biti žični (KNX, HDL buspro i dr.) i bežični (HDL buspro wireless, KNX RF, Z-Wave, ZigBee U dr.). Moguće je ugraditi ga u bilo kojoj fazi granje ili renovacije.

Najbolje rješenje je predvidjeti takav sustav već u fazi planiranja i razgovora sa projektantima kako bi električari pripremili instalaciju, no sustav se može i ugraditi u već izgrađene objekte bez potrebe za novim ožičavanjem.

Koliko to košta?

Cijena uvođenja jednog takvog sustava ovisi o tome čime se želi upravljati, koliki je stupanj integracije, veličini objekta i željama Vlasnika. Za jedan stan veličine 50m2 to iznosi oko 7.500,00 Kn u osnovnoj verziji.

A tko to može napraviti?

Tvrtka Pro-AIT d.o.o. pruža usluge savjetovanja, projektiranja, izvođenja te programiranja sustava pametnih kuća. Ovlašteni smo distributeri tvrtke HDL – tvrtke sa 30 godišnjim iskustvom u automatizaciji komercijalnih, rezidencijalnih, hotelskih objekata a u novije vrijeme jahti I kruzera. Veliki izbor opreme i protokola koje pokrivaju (HDL buspro, HDL buspro wireless, KNX), omogučavaju nam da uspješno riješimo svaki zadani projekt.

Zainteresirani?

Želite vidjeti primjer takvog sustava? Javite se i doći ćemo do Vas sa Demo opremom i bez obveze prezentirati kako sve to radi.

Više informacija o proizvodima i uslugama možete dobiti na www.pro-ait.com. Možete nas kontaktirati i putem e-maila renato.habek@pro-ait.com, a možete nas kontaktirati i putem telefona 099 320 0822

PRO-AIT d.o.o
Mali Vrh 361
42204 Varaždin Breg
+385 99 320 0822

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije