EU nudi zanimljive prilike u području obrazovanja

Upis škole u inozemstvu

Kao građani Europske unije vaša djeca imaju pravo pohađati školu u bilo kojoj državi članici EU uz iste uvjete kao i njeni državljani, bez obzira na razinu znanja jezika.

Ako razmišljate o preseljenju u drugu državu članicu radi posla, tada je bitno znati da po zakonima Unije vaša djeca imaju pravo na besplatno učenje jezika u novoj zemlji boravišta kako bi se lakše prilagodila njezinu školskom sustavu. Školski se sustav može znatno razlikovati u novoj državi boravišta, stoga u EU ne postoji automatsko priznavanje školskih svjedodžbi. U nekim je državama potrebno od nadležnih nacionalnih tijela tražiti priznavanje školskih svjedodžbi prije nego što dijete možete upisati u lokalnu školu.

Partnerstva sa školama u inozemstvu

Ukoliko ste nastavnik ili učenik i želite se povezati s drugim europskim školama, zatražite pomoć i informacije putem programa Erasmus+. Programom Erasmus+ pružaju se mogućnosti za razvoj partnerstva sa školama i organizacijama u cijeloj Europi radi poboljšanja standarda i kvalitete poučavanja i učenja.

Studiranje u inozemstvu


Kao građani Europske unije imate pravo na studij na bilo kojem sveučilištu EU-a, uz iste uvjete kao i državljani države u kojoj se ono nalazi. Naime, bez obzira na druge upisne uvjete, ne smije vam se uskratiti pristup obrazovanju ili osposobljavanju u drugoj državi članici na temelju državljanstva.
Više o posebnim pravima i školarinama u EU pročitajte ovdje.

Na razini EU-a ne postoji mehanizam za automatsko priznavanje visokoškolskih diploma, stoga ako želite upisati daljnji studij u drugoj državi članici vjerojatno ćete morati obaviti postupak priznavanja svoje visokoškolske diplome ili stupnja u toj državi. Međutim, moguće je dobiti “potvrdu o usporedivosti” visokoškolske diplome kojom se vaša diploma uspoređuje s diplomama sustava države članice u koju selite. Potvrdu možete zatražiti od ureda ENIC/NARIC u državi u kojoj želite obaviti procjenu.

Ukoliko se odlučite za studentske razmjene, prvo se obratite svom fakultetu te proučite mogućnosti ERSMUS+ programa.

Pripravnički staž

Pripravnički staž i stručna praksa obogaćuju vaš životopis, a pripravnički staž u nekoj drugoj državi EU-a mogao bi vam pomoći da naučite jezik i steknete radne vještine koje možda kod kuće ne biste mogli razviti. Ako ste student na sveučilištu ili pohađate strukovno obrazovanje ili usavršavanje ili ste ga upravo završili, a želite razviti svoje radne vještine i povećati zapošljivost putem pripravničkog staža u inozemstvu, program Erasmus+ Europske unije može vam osigurati financijsku potporu.

Što je Europska volonterska služba?

Sve veći broj mladih odlučuje se za volontiranje u Europi i svijetu. Iskustvo volontiranja pridonosi vlastitoj profesionalnoj karijeri jer razvija nove društvene, tehničke i timske vještine kao i vještine rješavanja problema. Europska volonterska služba (EVS) pruža mladima od 17 – 30 godina priliku da provedu 2 tjedna do 12 mjeseci diljem svijeta kao volonteri.

Volontirati se može u raznim područjima, kao što su kultura, mladi, sport, djeca, kulturna baština, umjetnosti, briga za životinje, okoliš itd. Nakon isteka volontiranja dobiva se certifikat kao potvrda za sudjelovanje i opis projekta volontiranja – Youthpass.

Informacijski centar Europe Direct Čakovec (EDIC Čakovec)

Informacijski centar Europe Direct Čakovec dio je europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC) u 28 zemalja članica Europske unije. Omogućuje građanima dostupnost informacija o Europskoj uniji te promiče i potiče građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini. Međimurska županija nositelj je projekta Informacijskog centra Europe Direct Čakovec kojeg sufinancira Europska Komisija.

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice (www.edic-cakovec.eu), pratiti ih na Facebook-u, poslati e-mail, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prvi kat, soba broj 40. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet 12:00-16:00; Sri, Pet 08:00-12:00.

Preporučeno
Najnovije