Edukacije za poduzetnike REDEA: Prisustvovalo više od 200 polaznika

Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. krajem prošle i u prvoj polovici ove godine organizirala je raznovrsne edukacije za poduzetnike kako bi im se omogućio učinkovitiji razvoj poslovanja, suočavanje s brojnim izazovima turbulentnog poslovnog okruženja pa i praćenje prilika za sufinanciranje projekata.

Edukacije na kojima je sudjelovalo 212 polaznika odnosile su se na osnovna znanja o pokretanju vlastitog posla, ali i naprednije marketinške i općenite upravljačke tehnike, kao i strategije internacionalizacije obiteljskih poduzeća. Posebna je pažnja bila posvećena vrlo aktualnoj temi poziva za dostavu projektnih prijedloga koji će se financirati iz strukturnih fondova EU.

Povodom obilježavanja 10. rođendana REDEA-e u prosincu prošle godine održana je vrlo posjećena edukacija uglednog predavača prof. dr. sc. Velimira Sriće pod nazivom Zadovoljstvo klijenata – kako ih privući i zadržati. Sudionici su imali prilike slušati o upravljanju zadovoljstvom postojećih klijenata, win-win prodaji, održavanju lojalnosti klijenata, marketingu s integritetom i drugim poslovnim modelima i praksama koje slijede uspješna poduzeća u svijetu.

U suradnji s profesorom Srićom u siječnju je održana i praktična radionica o stvaranju i razvoju pobjedničkih timova. Naime, u današnjem svijetu žustre konkurencije i brzih promjena, važno je imati na umu kako suvremeni poslovni sustavi traže lidere koji će svojim znanjem, osobnošću, pristupom i vizijom motivirati suradnike na iznimne rezultate.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju lokalnim su se poduzetnicima otvorila brojna pitanja o računovodstvenom i poreznom praćenju poslovanja unutar EU. Kako bi se olakšalo suočavanje s tim izazovima u veljači je održana radionica pod vodstvom dr. sc. Ljerke Markote iz RRIF Konzaltinga na kojoj su sudionici kroz praktične primjere rješavali nedoumice oko evidentiranja ili elemenata računa prilikom stjecanja i isporuke dobara unutar EU i inozemnih usluga te su imali priliku postaviti pitanja vezana uz vlastito poslovanje.

Budući da se procjenjuje da u Hrvatskoj 50% zaposlenih u privatnom sektoru radi u obiteljskim poduzećima, da su većina malih i srednjih poduzeća obiteljska, te da su u vlasništvu prve generacije poduzetnika koja u isto vrijeme i upravlja poduzećem, postavlja se pitanje o njihovom daljnjem razvoju. Jedan od izazova s kojim se obiteljska poduzeća posebno susreću je pitanje nasljeđivanja i održivosti obiteljskih poduzeća.

U trenutku kad se u obiteljskom poduzeću nađu dvije generacije – “mlađa” i “starija”, traže se odgovori na različita pitanja: Koje su uloge i izazovi nove generacije u obiteljskim poduzećima? Koju dodanu vrijednost u poslovanju mogu donijeti “mlade snage”? Upravo su to bile teme edukacije koju je vodila dr. sc. Mirela Alpeza iz CEPOR-a u sklopu kojeg djeluje Centar za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja.

Nismo zaboravili na brojne pojedince koji su se odvažili na pokretanje vlastitog posla ili se tek nalaze pred pitanjima o tome kako ideju pretvoriti u posao, koji su koraci i mogućnosti za otvaranje tvrtke, kako osmisliti dobar poslovni plan te marketing proizvoda i usluga. Dvadesetak je polaznika u veljači ove godine na trodnevnom seminaru savladalo tehnike kreiranja i prosudbe poslovnih zamisli kroz upravljanje portfeljem proizvoda, te imalo priliku razviti poslovne ideje i plan marketinških aktivnosti kroz timski rad pomoću predstavljenih alata.

Poduzetnicima su bili predstavljeni i natječaji u okviru Poduzetničkog impulsa 2015. te dugo očekivani natječaj za poduzetnike iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u tehnologiju za koji su prijave otvorene od 11. svibnja ove godine. Tijekom rujna će se održati još jedna radionica o otvorenim i najavljenim natječajima za poduzetnike iz strukturnih fondova Europske unije.

Sve su spomenute edukacije organizirane uz sufinanciranje Ministarstva poduzetništva i obrta putem programa Poduzetnički impuls 2014., Mjera C3A. Detaljne informacije o provedenim i najavljenim edukacijama možete pronaći na stranicama REDEA-e www.redea.hr.

Najnovije