Operativni zahvati stručnjaka Klinike Svjetlost emitirani u nekoliko EU zemalja

19. i 20. listopada 2013. u Hotelu Sheraton u Zagrebu održao se 9. godišnji kongres Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju s međunarodnim sudjelovanjem. Primarni cilj ovog godišnjeg oftalmološkog kongresa jest okupljanje oftalmologa iz Hrvatske, Europe i svijeta u svrhu edukacije i međusobnog povezivanja s ciljem podizanja kvalitete znanstveno stručnog djelovanja iz područja oftalmološke struke te uvođenje najnovijih europskih i svjetskih trendova liječenja u kliničku praksu.

Ovogodišnji program osmišljen je kao skup specijaliziranih simpozija kako bi svatko mogao čuti najsuvremenija predavanja iz dijela oftalmologije koji ga zanima. Najzanimljiviji dio je svakako bio Live surgery simpozij koji je organiziran u subotu u suradnji s talijanskim simpozijem Videocatarattarefrattiva, kojeg svake godine organizira dr. Lucio Buratto, jedan od svjetskih pionira refraktivne kirurgije. Radio se direktan prijenos operativnih zahvata iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost satelitskom vezom u Milano, Barcelonu, Köln, Veronu i Padovu, u centre gdje su se također odvijali operativni zahvati.

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izvodi operaciju ugradnje Veriflex fakične leće na Live surgery simpoziju

Ovaj udruženi video-simpozij nastao je nakon višegodišnje suradnje prof. Nikice Gabrića, ravnatelja Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost i dr. Lucia Buratta. Prof. Gabrić je zadnjih nekoliko godina gostovao na talijanskom simpoziju Videocatarattarefrattiva prezentirajući komplicirane slučajeve u kirurgiji katarakte i refraktivne kirurgije s još nekolicinom vrhunskih svjetskih stručnjaka za područje oftalmologije, a suradnja je dovela do toga da se po prvi puta operacije na svjetskom kongresu tog tipa prenose iz jedne od zemalja naše regije. Hrvatska se zaslugom vrhunskih stručnjaka Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost još jednom našla u samom vrhu svjetske oftalmologije.

Live surgery simpozij prenosio se istovremeno u 6 gradova – Zagrebu, Milanu, Barceloni, Kölnu, Veroni i Padovi, gdje je tijek operacija iz operativne sale Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost pratilo preko 1000 ljudi. Pet vrhunskih liječnika operatera Klinike Svjetlost prezentiralo je 6 operativnih zahvata u samo 80 minuta.

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić, koji je do sada operirao u 17 zemalja svijeta, u preko 50 operacijskih sala, izvso je dvije operacije: implantaciju ICL fakične leće, te implantaciju Veriflex fakične leće. ICL je najnovija generacija fakičnih leća kojima se može riješiti dioptrija kod osoba koje nisu pogodne za lasersku korekciju vida zbog pretanke rožnice, visoke dioptrije ili bolesti rožnice kao što je keratokonus. Ugrađuju se u stražnju očnu sobicu ispred prirodne leće, a sigurne su i prediktivne u korekciji visoke miopije, visoke hiperopije i astigmatizma. Veriflex fakične leće ugrađuju se pacijentima sa stabilnom dioptrijom od -23.5 D do +12.00 D. Radi se o lećama koje se ugrađuju u prednju očnu sobicu, a daju odlične rezultate kod pacijenata s visokom dioptrijom koji nisu pogodni za LASIK.

Prof. dr. sc. Iva Dekaris medicinska je direktorica Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost te bivša predsjednica Europskog udruženja očnih banaka. Specijalizirala se za transplantacije rožnice, operacije katarakte i refraktivnu kirurgiju u čemu broji preko 15.000 operacija, a na Live surgery simpoziju izvesla je operaciju ugradnje trifokalne leće. Prednost trifokalnih leća u odnosu na ostale multifokalne leće je u tome što pacijentima pružaju dobar vid na srednjoj udaljenosti, što je osobito bitno poslovnim ljudima koji velik dio vremena provode radeći za računalom. Na taj način trifokalnom lećom pacijenti postižu dobar vid na daljinu, blizinu i na srednju udaljenost. Kandidati za ugradnju trifokalne multifokalne leće su pacijenti s mrenom koji imaju zdravu žutu pjegu te pacijenti koji nemaju mrenu, a htjeli bi se riješiti nošenja naočala za daljinu i blizinu.

Dr. Maja Bohač voditeljica je Odjela refraktivne kirurgije u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost. Specijalizirala se za operacije prednjeg očnog segmenta, s posebnim naglaskom na refraktivnu kirurgiju u kojoj broji preko 8000 operativnih zahvata te je operater s najviše iskustva u regiji za ovu vrstu zahvata. Na ovom simpoziju izvesla je reoperaciju LASIK s ponovnim podizanjem flap-a.

Dr. Vesna Cerović svoje radno iskustvo stekla je u Vojnoj Medicinskoj Akademiji u Beogradu gdje se usavršavala iz područja kirurgije katarakte i vitroretinalne kirurgije, a među prvima se počela baviti i makularnom kirurgijom. Željna novih znanja i iskustava, odlučila je svoju karijeru nastaviti u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Svjetlost. Za Live surgery simpozij izvesla je operaciju ugradnje multifokalne leće s adicijom od +2.75 dioptrija. Ova leća je novitet jer je dizajnirana da bi, uz korekciju vida na daljinu i blizinu, omogućila bolji vid na srednjoj udaljenosti.

Dr. sc. Ratimir Lazić voditelj je Odjela za retinu Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost. Specijalizirao se za dijagnostiku i liječenje stražnjeg segmenta oka, a uveo je brojne nove metode liječenja tog segmenta oka u Hrvatskoj. Kao operater koji izvodi najkompliciranije zahvate očne kirurgije, one povezane s problemima na stražnjem dijelu oka, i za međunarodnu je publiku izveo kombiniranu operaciju katarakte i makularne kirurgije pri čemu se mogao vidjeti zahvat kojim se omogućuje uklanjanje epiretinalne membrane koja dodatno zamućuje vid, a pravi probleme u smislu iskrivljenja slike. Ovaj zahvat radi se osobama koje uz običnu kataraktu imaju i smetnje krivljenja slike.

Na ovogodišnjem Kongresu Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivne kirurgije očekuje se preko 400 učesnika iz Hrvatske i regije kojima je ovo jedinstvena prilika da upoznaju vodeće svjetske oftalmologe te se upoznaju s najnovijim dostignućima u konzervativnom, kao i kirurškom liječenju očnih bolesti. Sudionici mogu u specijaliziranim simpozijima aktivno raspravljati i slušati novosti iz područja koja ih zanimaju te tako ostvariti kontakt, suradnju i razmjenu znanja, iskustava i kirurških vještina s kolegama iz cijeloga svijeta. Tijekom kongresa organizira se i “WET LAB”, operacije na umjetnim očima gdje mladi oftalmolozi mogu vježbati i učiti operacije katarakte i ugradnje fakičnih intraokularnih leća.

Kontaktirajte nas

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost
Vjekoslava Heinzela 39
10000 Zagreb, Hrvatska

Tel.: 01/ 777-5656
Fax: 01/ 777-5600
Web: www.svjetlost.hr
Email: info@svjetlost.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije