Zašto vam (ne) treba osiguranje vašeg stana ili kuće?

Nekolicina istraživanja provedenih na hrvatskom tržištu osiguranja potvrđuju istu činjenicu: samo oko 20 posto hrvatskih kućanstava ima osiguranje svoje kuće ili stana. To konkretno znači kako je tek svaka peta nekretnina osigurana od potencijalnih nezgoda, opasnosti, krađa, poplava, požara i sl. Kada se Hrvatska usporedi s drugim zemljama, to je vrlo nizak postotak čak i za tranzicijska tržišta.

U istraživanju provedenom prošle godine građane smo pitali  “Zašto ste osigurali svoju kuću ili stan?”

12,5 posto ispitanika rekli su da im je osigurana nekretnina jer je:

a) banka tražila osiguranje kada su uzimali kredit, odnosno
b) njihova zgrada, pa posljedično i stanu kojem žive, osigurana kod stanoupravitelja.

Iz kontakta s klijentima te ostalim  istraživanjima koja redovito provodimo u Allianzu ovo su dvije od triju najčešćih zabluda koje su vezane za osiguranje privatne imovine. Naime, bez police osiguranja stvari u kućanstvu (namještaj, aparati, vrijednosti i dr.) nisu osigurane, iako je zgrada osigurana kod stanoupravitelja. Isto tako, iako je osiguranje sklopljeno uz kredit, u pravilu se radi o polici kojom je osiguran samo građevinski dio stana, ali ne i stvari u njemu. Približavamo se periodu odlazaka na ljetne godišnje odmore pa smo zavirili i u statistike MUP-a. Ne iznenađuje posebno podatak kako su u porastu sve vrste krađa, uključujući provalne krađe.

Stoga iskoristite posebnu ponudu u Allianzu. O akciji osiguranja privatne imovine Dom+ Kuća+ pročitajte na www.allianz.hr/akcija.

Ako se nalazite među većinom hrvatskih građana koji nemaju, niti misle da im treba osiguranje njihovog stana ili kuće, razmislite o sljedećem: imate li dovoljno sredstava da sami financirate svu štetu nastalu na vašoj nekretnini ako dođe do požara, poplave ili provalne krađe? Možete li, uz svoju, sanirati štetu i na susjedovom stanu jer je došlo do izljeva vode (najčešća šteta!)? Možda će vam u odgovorima na ovo i na pitanje treba li vam uopće osiguranje vašeg stana ili kuće pomoći treća najčešća zabluda vezana uz privatnu imovinu: premija je skupa. Sasvim suprotno, jedna je od najpovoljnijih. Ako i ne mislite tako, možda će te se složiti s nama kako 40 ili 50 kuna mjesečno nije velika cijena da zaštite nešto što vrijedi 100-ak tisuća eura i više.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije