Nekoliko savjeta kod kupnje stolnog računala…

U današnje doba kad na informatičkom tržištu postoji izuzetno šarena ponuda komponenata i uređaja, odabrati pravo računalo za sebe može biti poprilično zahtjevan zadatak. U sljedećih nekoliko rečenica ekipa Primosa će Vam ukratko dati savjete kako i što odabrati, te na što pripaziti.


ŠTO KUPITI?

Dobar početak  je odrediti kakav ste tip korisnika. Ako vam računalo treba za surfanje internetom, pregledavanje dokumenata, slika i video uradaka bez da imate potrebe za igranjem hardverski zahtjevnih igara ili pokretanjem profesionalnih alata za obradu videa, 3D modeliranje, CAD-CAM alata i slično, spadate u najbrojniju skupinu, skupinu prosječnih korisnika.  Ta skupina ne zahtjeva hardverski zahtjevno računalo, čak i ono najjeftinije računalo (PC+monitor+periferija cca 2500 kn) će sasvim dobro odraditi sve zadatke koje mu korisnik zada.

Međutim naša preporuka je da uzmete malo bolje sljedeće komponente:

– dakle barem dvojezgreni procesor srednje klase (na raznim internet stranicama možete naći rezultate benchmark testova te tako usporediti CPU-e)
– minimalno 2 GB radne memorije (preporučamo 4 ili više)
– tvrdi diskovi su u današnje vrijeme obično kapaciteta od 500 GB do 1 TB što je klasičnome korisniku sasvim dovoljno prostora, obratiti pozornost na jamstvo, te dati prioritet proizvođaču i modelu koji nudi najduže jamstvo jer time višestruko smanjujete rizik od gubitka podataka
– matična ploča neka bude provjerenog proizvođača,  provjeriti utore i priključke da ploča ima sve što vam je bitno, korisno je da ima integriranu grafičku karticu, a u situaciji kad tražite jeftinije računalo bez PCI-E grafike, ona je neophodna, kasnije se može ugraditi PCI-E grafička kartica nakon što osjetite da integrirana ne zadovoljava sve vaše zahtjeve
– za napajanje je važno da ne bude premale snage jer bi to uzrokovalo nestabilnost sustava, kućište mora biti dovoljno veliko, prozračno i s par aktivnih hladnjaka

Ako ćete računalo koristiti rjeđe, za manje zahtjevne zadatke  ili pak smatrate da ćete imati potrebe seliti ga s jednog mjesta na drugo,  tada je najbolje uzeti prijenosno računalo.  
Ako se nalazite u skupini gamera ili profesionalnih korisnika potrebno je izdvojiti više novaca, najbolji način da kupite ono što vam treba je da pratite koji su optimalni zahtjevi sustava za pojedine igre odnosno programske alate.

GDJE KUPITI?

Računalo je hardverski i softverski složeni uređaj, pa je preporuka da ga kupujete u trgovinama koje su specijalizirane za prodaju i servis računala, jer na taj način si osiguravate daljnju  podršku te u slučaju kvara računala ili nekih nejasnoća uvijek se možete obratiti prodavaču tj. serviseru.

Računalo kupljeno u nekom supermarketu, ukoliko dođe do kvara morate sami slati u ovlašteni servis te čekati jedno duže razdoblje da se taj kvar otkloni i da vam vrate računalo. U trgovinama računalima kao što je Primos, ukoliko kupite računalo, dobivate sve podešeno prema vašim zahtjevima, za naknadna pitanja stojimo vam uvijek na raspolaganju  te u slučaju neispravnosti dijagnozu i problem rješavamo u najkraćem mogućem roku, ukoliko je jako hitna situacija, pokušat ćemo vaše računalo osposobiti sa zamjenskim komponentama.

Mnogi naručuju računala preko raznih webshopova u dijelovima ne bi li na kraju prošli malo jeftinije, međutim dok se uračuna poštarina, usluga sklapanja, te ukoliko dođe do nekih neispravnosti, takva kupovina ispada skuplja i bez prave podrške.


NA ŠTO PRIPAZITI?

Pripazite da dobijete točno ono što ste naručili. Također pripazite na jamstvo, neke trgovine daju ograničeno jamstvo na kompletno računalo (12,24 mjeseci…)  dok neke daju jamstvo po komponentama pa tako na određene komponente kao što su radne memorije ili kvalitetniji diskovi dobivate i do 60 mjeseci jamstva. Računalo kupljeno u Primosu dolazi s jamstvom po komponentama.


ZA SVA OSTALA PITANJA I SAVJETE …


Kontaktirajte nas:

na broj telefona: 040/384-840

emailom: it.primos@gmail.com

porukom na Facebooku

   ili na adresi Kalnička 10, Čakovec (ispod nadvožnjaka)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije