Vijesti / Promo
Promo
VINARIJA ŠTAMPAR Ušli u TOP hrvatske vinarije i imaju kandidata za hrvatsko vino godine

USPJEŠNA VINARIJA

VINARIJA ŠTAMPAR Ušli u TOP hrvatske vinarije i imaju kandidata za hrvatsko vino godine

Skromno i samozatajno, a ipak prodorno i uspješno

U tradicionalnom izboru hrvatskog vina godine koji ogranizira Kult Plave Kamenice sudjeluju sommelieri, F&B menadžeri, distributeri vina i novinari koji prate vinsku scenu. Svatko od njih može dodjeliti bodove pet vina, a ove godine među kandidatima našao se i Savignon međimurske Vinarije Štampar

Njihov posljednji Sauvignon iz berbe 2021. godine, osvojio je i zlatnu medalju na DWWA natjecanju. Radi se o mirisnom vinu osvježavajućeg karaktera s puno intenzivnih herbalnih i voćnih aroma. Grejp, paprika, travnate note i cvijet bazge najistaknutije su arome iza kojih još dolaze limeta i kopriva. Prilično bogatog spleta aroma. U ustima odiše svježinom, a istodobno je i intenzivno i živo te na neki način punog okusa. Kiseline su živahne i na finišu, kad se preklope s aromama agruma, daju atraktivni retrookus citrusne slasti. Uz to što je kandidat za najbolje Vino godine, apsolutni je best buy.

Stoljetna tradicija Vinarije Štampar

Podrum koji je osnovan 1913. godine u kontinuitetu sve do danas proizvodi vina, a Vianarija Štampar nametnula se kao jedan od nosećih stupova međimurskog vinarstva. Na Mađerkinom bregu, Štampari su spojili prirodne ljepote i gastroenološku ponudu te si brojnim popratnim događanjima na lokaciji osigurali poziciju nezaobilazne točke svih posjetitelja gornjeg Međimurja. Po strminama Mađerke protežu se terasasti vinogradi izloženi cjelodnevnim zrakama sunca i konstantnom strujanju zraka, a na samom je njezinu vrhu i vidikovac s kojeg se vidi teritorij čak četiriju država.

Glava obitelji Bojan Štampar, koji je vodio vinariju od 1986. godine, bio je prvi koji je obiteljski posao izdignuo iznad prosjeka i u vinskim krugovima čvrsto etablirao ime obiteljske vinarije. Najstariji sin David preuzima vinariju 2014. godine i afirmira je u regiji, ali i šire. David se sa suprugom Monikom, odmaknuvši se od stoljetne međimurske tradicije slatkastih vina, posvetio takozvanim terroirskim vinima, odnosno vinima koja najkvalitetnije mogu izraziti lokalne specifičnosti i koja su sasvim originalna u usporedbi s vinima iz drugih regija.

Internacionalna priznanja 

U vinariju su ubrzo pristigla i internacionalna priznanja najviše razine. Zlatna medalja na Decanter World Wine Awardsu u Londonu stigla je za pjenušac Urban White Extra Brut kao prvo zlato za jedan hrvatski pjenušac na tom natjecanju u povijesti. Sljedeće je godine s istog natjecanja pristiglo i zlato za Sauvignon, ponovno kao prvo zlato za jedno hrvatsko vino te sorte i potvrdilo da je Međimurje, a samim time i podrum Štampar, najbolji dio Hrvatske za njegov uzgoj.

Pušipel je vino od kojeg u sljedećoj fazi očekuju najviše

Zlatom ovjenčani prethodno spomenuti pjenušac za bazu je imao upravo sortu Pušipel, a idući korak je etabliranje pušipela kao suhog vina bez premca u razredu laganijih i elegantnih vina s karakterom. U toj varijanti radi se o suhom vinu osvježavajućeg karaktera i naglašenih kiselina koje predstavlja hrvatski odgovor na njemački riesling, recimo iz Pfalza.

Posljednje što se priprema u podrumu Štampar je novo crno vino od bordoških sorti. Kušali su ga nedavno iz bačve i iz prve berbe novozasađenih loza te već pokazuje koncentraciju i kvalitetu velikih vina, pa se čini da će i na tom polju obitelj Štampar imati što pokazati.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!