POLIKLINIKA OBRANIĆ, VARAŽDIN Kompletne kardiološke pretrage obavite bez čekanja

KARDIOLOGIJA I INTERNA MEDICINA Na jednom mjestu i bez čekanja obavite kompletan kardiološki spektar pretraga – preventivne, sistematske ili specijalističke preglede, EKG, ultrazvučnu dijagnostiku srca i krvnih žila, ergometriju, holter EKG-a i tlaka kao i kontrolu elektrostimulatora ("pacemaker") ili kardioverter-defibrilatora.

Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju najčešći uzrok bolesti i smrtnosti odraslih u Hrvatskoj. U Poliklinici Obranić bave se preventivnim pregledima, dijagnostikom i liječenjem upravo tih stanja.

Poliklinika Obranić počela je s radom prije šest mjeseci u ulici Josipa Kozarca 15 u Varaždinu. Uz najsuvremeniju opremu koja omogućuje brzu i učinkovitu dijagnostiku kardiovaskularnih i internističkih bolesti nude zdravstvenu skrb prilagođenu vašim potrebama.

Dr. Ivan Obranić rođen je 1982. u Varaždinu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu i gdje i danas živi sa svojom obitelji. Diplomirao je 2007. na Medicinskom Fakultetu u Zagrebu. Specijalizaciju iz interne medicine završio je 2014. na KB Dubrava nakon čega se usmjerava u kardiologiju kao glavno područje rada. Dodatnu edukaciju iz područja ultrazvuka srca stječe na KB Dubrava. Subspecijalistički ispit iz kardiologije polaže 2019. na KBC Sestre Milosrdnice.

Kardiološki pregled

Bilo da se radi o preventivnom ili predoperativnom kardiološkom pregledu, obradi aritmije ili pak rehabilitaciji nakon infarkta miokarda, svakom pacijentu pristupaju individualno kako bi što bolje prilagodili plan obrade i liječenja. 

Kontrole elektrostimulatora (“pacemakera”)

​Brojne bolesti srca mogu dovesti do poremećaja srčanog ritma. Takva stanja javljaju se učestalije sa starenjem i mogu biti uzrok srčanom popuštanju, ozljedama pa čak i smrti. Liječenje takvih stanja nerijetko zahtijeva ugradnju trajnog elektrostimulatora srca (“pacemaker”).  Neke vrste mogu uzrokovati iznenadni zastoj rada srca, zbog čega se u svrhu njihove prevencije pacijentima ugrađuje posebna vrsta elektrostimulatora koja ima sposobnost isporuke električne energije i liječenja takvih aritmija. Ovakav uređaj naziva se ugradbeni kardioverter defibrilator. Treća i kronološki najnovija skupina uređaja primjenjuje se kod teških oblika zatajenja srca i služi za ponovno usklađivanje kontrakcije srčanog mišića (srčana resinkronizacijska terapija ili CRT). Kako bi vas ovi uređaji mogli kontinuirano štititi potrebne su redovite kontrole i održavanje – rekao nam je dr. Obranić.

Ultrazvuk srca

Kao bezbolna, neinvazivna i neškodljiva metoda prikaza srca, ultrazvučni pregled srca postao je neizostavan dio kardiološkog pregleda. Ultrazvučni pregled srca omogućuje brz i precizan uvid u oblik, građu i funkciju srčanog mišića i zalistaka. Ovom metodom moguća je brza i pouzdana dijagnostika niza srčanih bolesti kao i praćenje učinka liječenja uz minimalnu neugodu ili rizik za pacijenta.

Ergometrija

Ergometrija je pretraga pomoću koje procjenjuju koliko dobro se vaše srce nosi s opterećenjem. Tijekom ovog testiranja moguće je otkriti nepravilnosti u radu srca, varijacije tlaka ili smanjenu opskrbu srčanog mišića krvlju. Ergometrija se može izvoditi opterećenjem na pokretnom tepihu ili biciklu-ergometru. Ergometrija pokretnim tepihom kakva se izvodi u ovoj ustanovi jednostavnija je za pacijenta. Osnovni uvjet za obavljanje ergometrije jest sposobnost praćenja pokretne trake.

Zašto se ergometrija izvodi objasnio nam je dr. Obranić: – Tijekom fizičke aktivnosti tijelu treba više kisika i hranjivih tvari, zbog čega srce mora tijelu isporučiti više krvi. Ovim testiranjem ispitujemo da li srčani mišić može isporučiti potrebne količine krvi organizmu te da li srce tijekom pojačanog opterećenja dobiva dovoljno hranjivih tvari i kisika. Utvrđuje se općenito funkcionalno stanje organizma te služi za procjenu optimalne količine fizičke aktivnosti. Tijekom cijelog testiranja kontinuirano se nadziru tlak, puls, respiracije i elektrokardiogram. Ergometrija je sigurna, minimalno invazivna i učinkovita metoda kojom otkrivamo takve bolesti prije nego učine trajnu štetu na vašem srcu, mozgu i žilama. Rano otkrivanje ovih bolesti daje nam priliku intervencijama spriječiti najteže komplikacije kao što su infarkt ili potencijalno smrtonosne aritmije. –

Holter EKG-a

Aritmije su čest uzrok srčanih tegoba, a variraju od bezopasnih do životno ugrožavajućih. Početak i trajanje često su nepredvidivi i upravo zato predstavljaju dijagnostički problem. Holter EKG-a predstavlja odlično rješenje za dijagnostiku ovih poremećaja jer omogućuje kontinuirano snimanje EKG zapisa u trajanju od 24 sata do 7 dana, tijekom vaših svakodnevnih aktivnosti.

Kvaliteta uređaja omogućava lagodnije nošenje, odličan EKG zapis i brzu analizu snimke te dobivanje očitanog nalaza bez čekanja.

Holter tlaka (kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka, KMAT)

Arterijska hipertenzija jedan je od glavnih čimbenika kardiovaskularnog rizika. Učestalost joj se povećava sa starenjem tako da u Hrvatskoj u dobnoj skupini 18-34 godine iznosi oko 14 %, u dobnoj skupini 35-64 godine oko 47 %, a u dobi od 65 i više godina oko 79 %.

Holter tlaka daje mogućnost kontinuiranog praćenja vrijednosti tlaka tijekom 24-48 sati, tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti kao i tijekom noći. Omogućuje rano otkrivanje hipertenzije te odluku o uvođenju ili korekciji terapije.

Polikliniku Obranić možete kontaktirati telefonom na 092 4091659; mailom na poliklinika.obranic@gmail.com ili ih potražite u Varaždinu na adresi Josipa Kozarca 15.

Za više informacija posjetite web stranicu: https://www.poliklinika-obranic.hr ili Facebook.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije