PROJEKT NEWS

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ČAKOVEC Multiplikativni događaj projekta NEWS

Dana 29. lipnja 2022. godine u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Čakovec održan je multiplikativni događaj europskog projekta New Education with Success (NEWS). Projekt NEWS provodi se u sklopu Erasmus+ programa te okuplja organizacije iz šest europskih zemalja. Projektni konzorcij čine Kuressaare Gümnaasium (Estonija), Pučko otvoreno učilište Čakovec (Hrvatska), Žilinski univerzitet (Slovačka), Planeta Ciencias (Španjolska), Wisamar Bildungsgesellschaft (Njemačka), Volkshochschule Krempe (Njemačka) i Bite AEC (Litva). Ukupna vrijednost projekta iznosi 199.196,00 EUR. Period implementacije projekta jest 30 mjeseci.

Multiplikativni događaj projekta NEWS u Čakovcu bio je usmjeren na prezentaciju projekta, dosadašnjih projektnih aktivnosti te na medijsku pismenost i sigurnost na internetu. O značajkama i realiziranim aktivnostima govorio je Mario Zamuda, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec. Predstavio je glavne značajke projekta NEWS te projektne aktivnosti koje su realizirane tijekom trajanja projekta. Također, izložio je aktivnosti koje su se odvijale tijekom transnacionalnih sastanaka pri čemu je naglasak stavio na drugome transnacionalnome sastanku u Njemačkoj na kojemu je provedena evaluacija rezultata istraživanja u obrazovanju odraslih te su poduzeti inicijalni koraci za izradu priručnika za obrazovanje novih predavača. Nakon predstavljanja sadržaja transnacionalnih sastanaka, bilo je riječi o provedenim edukacijskim (LTT) aktivnostima namijenjenima predavačima u obrazovanju odraslih. Pučko otvoreno učilište Čakovec tim je povodom bilo domaćin svim partnerima u projektnom konzorciju te su edukacijske aktivnosti za predavače koji rade više od pet godina u obrazovanju odraslih, provedene u Čakovcu. Trening istog tipa, kasnije je proveden u Estoniji, ali je tamo bio održan za predavače koji imaju manje od pet godina iskustva s radom u obrazovanju odraslih.
Andrea Štefić, suradnica na EU projektima ispred Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, predstavila je i detaljnije opisala intelektualne rezultate projekta. U sklopu prvog intelektualnog rezultata provedeno je istraživanje potreba predavača u području obrazovanja odraslih koje je poslužilo kao osnova za daljnje korake projekta. U drugom intelektualnom rezultatu izradila se opća metodologija s primjenom kritičkog mišljenja koja je kasnije poslužila kao polazišna točka za treći intelektualni rezultat u kojem je izrađen priručnik za obuku novih predavača. Priručnik uključuje module o medijskom obrazovanju, informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji i učenju stranih jezika.

O važnosti medijske pismenosti i ulozi kritičkog razmišljanja u analizi i konzumiranju informacija u današnjem svijetu govorio je dr. sc. Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Katedre za pedagogiju i didaktiku Odsjeka u Čakovcu. U svome je interaktivnome izlaganju uključio sve sudionike multiplikativnog događaja u kratkoj mentalnoj vježbi gdje su sudionici kroz primjere iz stvarnog života mogli spoznati važnost medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja. Nastavno na tematiku koja je bila predstavljena na multiplikativnom događaju, Martina Zadravec, vanjska suradnica Pučkog otvorenog učilišta Čakovec te stručnjakinja s višegodišnjim iskustvom u polju online marketinga, predstavila je odrednice sigurnosti na internetu. Sudionicima je ukazala na moguće prijetnje koje vrebaju u online prostoru te ih je pozvala da osvijeste da njihove online aktivnosti mogu imati ozbiljne posljedice.

Budite svjesni da vaša prisutnost online je izuzetno krhka. Mi danas dajemo danas informacije na sve strane: od e-mailova, plaćamo našim karticama itd. Jeste li sigurni da ste sigurni na internetu? Ono što bih savjetovala je da prvenstveno pripazite na vaše zaporke – nemojte koristiti 1234, password, ime vašeg ljubimca, datum vašeg rođenja ili nešto slično. Koristite kompleksne zaporke, npr. velika i mala slova, znakove, brojeve i sl. Može biti kompleksno i malo teško za zapamtiti, ali na taj način ćete biti sigurniji online. Ne možemo biti 100% sigurni, ali možemo biti sigurniji. Također, koristite dvostruku autentifikaciju, pogotovo na društvenim mrežama ili kod pristupa e-mailu. Na taj ćete način otežati i spriječiti pokušaj proboja u vaš račun. Pazite na sebe, kao i u stvarnom životu, tako i online, istaknula je Zadravec.

Više informacija o projektu i projektnim aktivnostima dostupno je na http://www.neweducators.eu/ i https://www.facebook.com/KA2projectNEWS/.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije