ŽELIM – POMOĆ DIJELIM II

ŽELIM – POMOĆ DIJELIM II Održana završna konferencija projekta čiji je cilj bio ojačati ulogu žena u obitelji i zajednici

Dana 12.10.2021. godine održana je završna konferencija projekta Želim – pomoć dijelim II. Radi se o nastavku projekta koji je Društvo započelo provoditi još 2018. godine, a pokazao se izrazito uspješnim. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od 1.873.690,72 kn.

Na početku konferencije Predsjednica Društva Miljenka Radović pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na dolasku i kvalitetnoj suradnji u provođenju ovog hvale vrijednog projekta. Istaknula je da smo zadovoljili potrebe većine naših članova za pružanjem usluge pomoći u kući te da je usluga podignuta na vrlo visoki nivo i po njoj smo prepoznati.

Voditeljica projekta Tina Štefan upoznala je prisutne sa osnovnim elementima projekta. Cilj projekta bio je zapošljavanje teže zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, jačanje njihovog radnog potencijala pohađanjem programa izobrazbe za gerontodomaćice te povećanje kvalitete života krajnjih korisnika. Krajnji korisnici projekta bile su osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom te ostale osobe u nepovoljnom položaju kojima je takva vrste usluge prijeko potrebna radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Partneri na projektu bili su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, Općina Orehovica, Općina Podturen i Općina Mala Subotica. Zahvaljujemo im što su prihvatili partnerstvo na ovom projektu i bodrili nas proteklih mjeseci. 

Također, upoznala je prisutne o aktivnostima provedenim tijekom trajanja projekta, počevši od potpisivanja Ugovora o dojeli bespovratnih sredstava, početne konferencije, osposobljavanja za poslove gerontodomaćice u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem u Čakovcu, dodjele uvjerenja o osposobljavanju, redovitog održavanja supervizijskih sastanaka i podjele paketa kućanskih i higijenskih potrepština. Kada govorimo o statističkim podacima, uslugu pomoći u kući za vrijeme trajanja projekta primalo je čak 138 korisnika, od kojih 102  člana DOSTI, dok su ostatak činile osobe s područja jedinica lokalne samouprave. Obuhvaćene su sveukupno 22 jedinice lokalne samouprave na području Županije.

Ovim projektom ojačana je uloga žena u obitelji i zajednici, povećan je stupanj zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada, ublažene su mjere nezaposlenosti, osposobljene su žene kroz program osposobljavanja za gerontodomaćice, povećana je kvaliteta života krajnjih korisnika, povećan je stupanj socijalne uključenosti te prevencija prerane institucionalizacije krajnjih korisnika.

Konferenciji su nazočili: predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Čakovec Nikola Hren, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu Mario Zamuda, privremena pročelnica za poslove župana Petra Vadlja, predstavnica Centra za socijalnu skrb Ivana Sinković, predstavnik Općine Mala Subotica Stiven Ivković, članovi Upravnog odbora, žene koje su pružale uslugu pomoći u kući te nekoliko korisnika navedene usluge.

Posebice nam je bilo drago čuti iskustva zaposlenih žena od kojih smo mogli čuti kako su postale dio obitelji korisnika. Nadamo se da ćemo uslugu pomoći u kući zadržati na visokom nivou kvalitativno i kvantitativno i u godinama koje nam slijede. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije