FOTO

VINO LOVREC Evo kako je izgledala prva eko berba grožđa u Međimurskoj županiji

22. rujna pobrano je eko grožđe sivog pinota Vina Lovrec. Nakon uspjelog eksperimenta u sivom pinotu, cjelokupna obiteljska vinarska proizvodnja preusmjerena je na ekološki način rada.

Predznak “eko” Lovreci već dugo žive i primijenjuju u proizvodnji vina, ali sada stiže i službena potvrda nadležne institucije.

Odluku za formaliziranje proizvodnje ekoloških vina Lovreci su donijeli već 2015. godine. Najprije su eksperimentalno krenuli na dislociranom vinogradu sivog pinota. Htjeli su vidjeti mogu li se stroga pravila ekološke proizvodnje iz Austrije primijeniti na vinogradarstvo i vinarstvo u Međimurju.

Mogu se naravno, ali službeni certifikat se  čeka dugo zbog strogih pravila nadzora i dobiva najprije za grožđe, a zatim i za vino. Potrebno je nekoliko godina prilagodbe tla, oplemenjivanjem bioraznolikošću kao i potpunim odbacivanjem štetnih sredstava u vinogradarstvu i vinarstvu.

Nakon uspjelog eksperimenta u sivom pinotu, cjelokupna obiteljska vinarska proizvodnja preusmjerena je na ekološki način rada.

U Međimurju općenito još uvijek nema značajan broj eko proizvođača, a vinarstvo prije iskoraka Lovrecovih, niti jednog.

Lovreci se nadaju da će i drugi imati hrabrosti prihvatiti ekološku proizvodnju jer oni su dokazali da je moguće proizvesti zdravo i lijepo grožđe, a samim time i puno zdravija i prirodnija vina! Kako je berba izgledala pogledajte u fotogaleriji.

>> Održana prva eko berba grožđa u Međimurju

Službeni certifikat je potvrda vjerodostojnosti vina namijenjena ekološki osvještenim potrošačima kakvih ima srećom sve više.

Uz puno truda, volje i cjeloživotne posvećenosti stvaranju vina, obitelj Lovrec je uvjerena da će njihova eko vina lako naći put do onih koji su spremni mijenjati u današnjem vremenu toliko potreban način razmišljanja i življenja! A raditi s višim ciljem i smislom, dvostruko je zadovoljstvo!

Detaljnije o njihovim vinima, razlici između ekološke i konvencionalne proizvodnje, preduvjetima eko uzgoja grožđa i pravilnih postupaka u vinarstvu, ekološkoj ambalaži i drugim sličnim temama možete saznati na njihovoj web stranici i društvenim mrežama na Facebooku i Instagramu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije