Vijesti / Promo
Promo
ŠTO SVE ŽIVI U SEDIMENTU DRAVE? U Prelogu održana prva radionica o lokalnoj flori i fauni
PR foto

PROJEKT AQUA ADVENTURES

ŠTO SVE ŽIVI U SEDIMENTU DRAVE? U Prelogu održana prva radionica o lokalnoj flori i fauni

Prošle subote, na Međunarodni dan biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja, dvadesetak je učenika osnovnih i srednjih škola sudjelovalo na radionici o lokalnoj flori i fauni pod nazivom 'Što sve živi u sedimentu Drave?'.

Ovo je tek prva od pet planiranih radionica koje će organizirati Grad Prelog u suradnji s Marinom Prelog d.o.o. u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina, a cilj im je upoznati učenike s lokalnom bioraznolikošću i potaknuti ih na njeno čuvanje. 

Radionicu je vodio iskusni nastavnik biologije i kemije Mišo Rašan. U prvom dijelu radionice zainteresirane učenike je upoznao s raznim vrstama beskralježnjaka koji se skrivaju u dravskom sedimentu, dok su se u drugom dijelu radionice učenici odvažili ukrcati u čamce i na raznim lokacijama širom jezera potražiti organizme koji se skrivaju ispod površine.

Radionice o lokalnoj flori i fauni održavaju se u sklopu projekta akronima AQUA ADVENTURES koji provodi Grad Prelog u suradnji s prekograničnim partnerom - mađarskom općinom Kistolmács - a sufinancira Europska unija iz programa Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020 u visini od 85%.

Ukupna vrijednost projekta je 1.321.852,50 € (gotovo 10 milijuna kuna), a dio koji se odnosi na Grad Prelog iznosi 662.807,50 € (oko 5 milijuna kuna). 

Glavni cilj projekta je unapređenje turističke ponude na jezerima uz Prelog i Kistolmács. Dodatni su mu ciljevi njegovanje i razvoj prekogranične suradnje, održivi razvoj turizma, gospodarstva i društva, čuvanje okoliša te promocija suživota s prirodom.

U sklopu projekta Grad Prelog planira u zapadnom dijelu Sportsko-rekreacijske zone Marina izgraditi dvije sanitarne zgrade s tuševima, 60 tipskih drvenih nadstrešnica za boravak gostiju, drvenu promatračnicu za promatranje brojnih vrsta ptica, urediti 4 igrališta za odbojku na pijesku, zelene površine i pristupne puteve. 

Dodatno, Grad Prelog će u sklopu projekta nabaviti i novu opremu - 3 čamca, 3 kanua, 4 stalka za bicikle i komplet opreme za osobe s posebnim potrebama. 

Organizirat će i niz edukacija i turističkih manifestacija - tradicionalni nautički Lov na labuđe pero, gastronomske Dane dravske ribe, dvodnevnu školu u prirodi za djecu s obje strane granice, pet gorespomenutih radionica o lokalnoj flori i fauni, dvodnevnu edukaciju za turističke djelatnike o sustavu ETIS, veslačku školu za kanuiste te studijsko putovanje kako bi se provoditelji programa i turistički djelatnici upoznali s dobrim praksama u inozemstvu. 

Projekt je započeo 1. studenog 2020, a završit će 31. kolovoza 2022. godine.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Preloga i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!