Ključ do uspjeha

POU ČAKOVEC Obrazovanjem do novih znanja i pokretanja vlastitog biznisa

Pučko otvoreno učilište Čakovec otvara vrata svima onima koji imaju potrebu za novim znanjima, vještinama, umijećima, promaknućima.

Pučko otvoreno učilište Čakovec, centar cjeloživotnog učenja, nalazi se u Ulici kralja Tomislava na broju 52, otvara vrata svima onima koji imaju potrebu za novim znanjima, vještinama, umijećima, promaknućima.

Upravo tome svjedoče i polaznice programa Pučkog otvorenog učilišta Čakovec.

Tara Lukman iz Krištanovca 2019. godine ostvarila je svoj san iz djetinjstva – kad je otvorila vlastiti dućan ‘Ranasa DESIGN’, koji se bavi izrađivanjem unikata, aranžiranjem poklona i cvjetnim dekoracijama.

– Iako nisam išla u srednju školu za zanimanje cvjećar imala sam u planu završiti edukaciju za željeno zanimanje. Mjesecima sam čekala, istraživala, što nudi naše tržište u tvom pogledu. Pučko otvoreno učilište Čakovec nudilo je edukaciju za zanimanje cvjećar – aranžer, što me izuzetno razveselilo. Jedva sam čekala da se oformi grupa i da počnemo s predavanjima.

Ističe da je unaprijed znala da će jednom ispuniti svoju želju i pokrenuti vlastiti posao. 

– Edukacija mi je bila samo ‘vjetar u leđa’ da krenem. Uz podršku moje obitelji, tu su bili gospodin Zamuda, ravnatelj POU Čakovec i profesorica Ljiljana Škrobar, koji su bili dostupni za sve savjete, pitanje, pomoć. Jesam li požalila? Nikada – rekla je odlučno.

Na edukaciji u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec usvojili su teoretski dio zanimanja, a još više praktičnih vještina. 

– Posjetili smo mnoga mjesta tematskog sadržaja koja su bila vezana za zanimanje. Bili smo čak i u susjednoj Sloveniji. Ako ste kreativni, imate maštu, volite boje i sviđa vam se zanimanje poput ovog, ne znam što čekate. Samo treba krenuti, a dalje ide, samo od sebe. Ja sam svoj san ostvarila, i ponosna sam što POU Čakovec ima u ponudi ovo zanimanje. Vjerujem kako ima puno kreativnih duša koje samo treba potaknuti. 

Darija Škvorc je 2019. godine u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec pohađala edukaciju za zvanje maser/maserka. Ističe da su joj iskustva pozitivna, a mentori stručni i pristupačni. 

– Na edukaciju za maserku krenula sam zapravo nakon dužeg vremena razmišljanja o promjeni na poslovnom planu, tako da sam na Pučko otvoreno učilište Čakovec došla ciljano. Nisam znala što me čeka, no htjela sam si pružiti šansu u stjecanju novih znanja i proširivanju osobnih kompetencija. Nisam požalila što sam se odlučila za Pučko otvoreno učilište u Čakovcu. Nastavno na edukacije na POU završila sam i stručno osposobljavanje, a uslijedit će i dodatno usavršavanje jer prostora za razvoj uvijek ima. 

Dodaje da joj se edukacija svidjela. 

– Edukacija mi je prvenstveno potvrdila da je to upravo ta djelatnost i područje u kojem želim ostati i dalje se razvijati. Dobiveno znanje usvojila sam bez problema te mislim da sam svoje vrijeme i novac dobro usmjerila. 

Ističe da je sretna što danas ima svoju djelatnost u kojoj se praktičnim radom i zalaganjem osjeća ispunjeno.

– Onima koji žele proširivati svoja znanja i vještine, preporučila bih edukacije u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec. Program je bogat različitim edukacijama i projektima, te svatko može naći nešto za sebe. 

Samita Međimurec Ribić iz Donje Dubrave već se deset godina bavi poljoprivredom, točnije, plasteničkom proizvodnjom cvijeća, voća i povrća, u sklopu OPG-a Samita. 

– Većinu proizvodnje posvetili smo uzgoju cvijeća, prvenstveno krizantemama, ali s vremenom smo popunjavali proizvodnju i ostalim cvijećem koje nam je potrebno za aranžiranje. To me potaklo da završim edukaciju za cvjećara-aranžera.

Kako bi ostvarila plan, odlučila se za program edukacije u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec.

– Predivno je bilo družiti se s mentoricom Ljiljanom Škrobar. S njom sam i danas u kontaktu za poneki savjet kod uzgoja, aranžiranja i nabave repromaterijala.

Edukacija je trajala tri mjeseca, a predavanje je bilo jako korisno i poučno.

– Nisam samo stekla znanje, nego i poznanstva koja su mi itekako bila važna u mom daljnjem poslovanju na OPG-u. Posebno mi se sviđalo što smo najviše vremena provodili na terenskoj nastavi, znači teoriju smo obrađivali na konkretnim primjerima. 

Dodaje da znanje koje je stekla u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec primjenjuje stalno u svojim radovima, a da je tomu tako, potvrđuju i zadovoljni kupci kojih je sve više.

– U današnje vrijeme rijetko tko radi posao koji voli. I sama sam, usporedno s radom u OPG-u, bila zaposlena u tekstilnoj industriji. Ove godine odlučila sam se posvetiti onome što volim – uzgoju i aranžiranju cvijeća, tako da kroz koji mjesec otvaram mini cvjećarnicu u sklopu OPG-a.

Samita ističe da ideju ne bi mogla ostvariti bez položenog tečaja cvjećara-aranžera u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec.

– Svakome bih preporučila da slijedi svoje snove i bavi se onim što voli, a ne onime što mora. Uspjeh je tada zagarantiran – rekla je zaključno.

Ovo su samo neka od iskustva polaznica, kojih nekoliko stotina završi svake godine. 

U tijeku upisi za programe: 

  • Njegovatelj/ica
  • Cvjećar/aranžer
  • Samostalni knjigovođa
  • Auto-CAD specijalist
  • Voćar
  • Slastičar
  • Konobar
  • Kuhar
  • Maser
  • Mesar
  • Sommelier – NOVO!
  • Pivar
  • Vinogradar-podrumar
  • Ratar 
  • Rukovatelj viličarom, Rukovatelj motornom pilom
  • Dadilja
  • Dječji njegovatelj
  • Zavarivač MIG-MAG postupkom
  • Operater CNC tokarilicom i CNC glodalicom
  • ECDL program
  • Operator na računalu
  • Programer WEB aplikacija
  • Održiva upotreba pesticida – osnovna i dopunska izobrazba
  • Tečaj krojenja i šivanja

Pripreme za maturu iz matematike, hrvatskog jezika i stranog jezika

Škola stranih jezika za svaki uzrast 

Informacije i upisi:  PONEDJELJAK – PETAK:  8 – 14

040/395-236, 396-717, 396-716; info@pou-cakovec.hr

Cjeloživotno učenje – Ključ uspjeha svakog čovjeka!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije