Međimurska priroda

MODRO-ZELENO BLAGO MEĐIMURJA: Mura i Drava kriju brojne prirodne ljepote, ali i opasnosti

Neposredni nadzor zaštićenih područja osnovna je zadaća čuvara prirode. Nadzor se u pravilu obavlja terenskim vozilom. S obzirom na to da značajan dio zaštićenih područja u Međimurskoj županiji pokriva vodene površine, javila se potreba za obavljanjem nadzora pomoću plovila te je Međimurska priroda uspostavila suradnju s HGSS Stanicom Čakovec

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Čakovec sklopile su sporazum o suradnji i obavljanju zajedničkih nadzora zaštićenih područja plovilom. Zajedničke plovidbe obostrano su korisne. Pripadnici HGSS-a isprobavaju i ispituju svoja plovila i raznovrsnu opremu kako bi u svakom trenutku znali u kakvom je stanju i je li spremna za uporabu u akcijama spašavanja, dok djelatnici Međimurske prirode obavljaju monitoringe različitih životinjskih vrsta ili vrše preventivne nadzore zaštićenih područja. Rijeka Drava u starom toku, a posebno rijeka Mura svakodnevno mijenjaju tok tako da je svaka plovidba jedinstvena. Sudionici plovidbi svjedoci su snage i neobuzdanosti rijeka koje još uvijek u nekim dijelovima prirodno vijugaju stvarajući nove krajobraze.

Glavni čuvar prirode Velimir Bašek i Nikola Želimorski, član HGSS Stanice Čakovec

Glavni čuvar prirode Velimir Bašek i Nikola Želimorski, spašavatelj na divljim vodama iz HGSS Stanice Čakovec, u nadzor zaštićenih područja plovilom ove su godine odlazili dva puta mjesečno. Ali, suradnja s HGSS-om krenula je već ranije kroz osiguranje različitih događanja u organizaciji Međimurske prirode, poput Hodnje uz Muru.

– Rado se odazivamo na poziv za osiguranje pohoda. Posjetitelji se osjećaju sigurnije s našim prisustvom. Ove godine smo imali manju intervenciju na Hodnji uz Muru. Brzom intervencijom pomogli smo neopreznoj hodačici iz Slovenije koja se hodajući stazom uz Muru okliznula i završila u rijeci. Članovi našeg tima osigurali su je, izvukli na obalu, ugrijali te osigurali suhu odjeću. Drugi način suradnje je u vidu kontinuiranih odlazaka plovilom na Muru i Dravu. Bilježimo životinjske biljne vrste, ali i stvari koje se mijenjaju na samoj rijeci. Mi HGSS-ovci tako unaprjeđujemo svoje vještine jer smo češće na vodi. Također, kroz plovidbu dobivamo nova saznanja o stanju na rijekama koje su dinamične i mijenjaju se. Te su nam spoznaje itekako dobrodošle u slučaju neke potražne ili spasilačke akcije ili u slučaju elementarne nepogode vezane uz vodotoke. Međusobno jedni od drugih učimo. Kolega Velimir je učeći uz mene usavršio tehniku veslanja i sigurnosti na rijeci. U nekoj zahtjevnoj situaciji znat će se sam snaći. Pohvaljujem čuvaricu prirode Saru koja je također dobro savladala vještinu veslanja. Ustanova ima dobre veslače. Ja sam pak puno naučio od njih. Usavršio sam svoja čula prema nekim pticama, prvenstveno prema vodomaru. Danas ga mogu prepoznati po tome ne samo da ga vidim, već i po samom glasanju. Od čuvara sam naučio mnogo o staništima pojedinih životinja te o biljkama. Sad znam koja je invazivna biljna vrsta, a koja je domicilna. Suradnja je na obostranu korist i zadovoljstvo.

Mura i Drava čiste su rijeke

Članovi HGSS timova tijekom svojih edukacija prolaze brojne rijeke. Ističu kaku su Mura i Drava još uvijek relativno čiste i nezagađene:

– Uvijek se nađe šačica ljudi koji ne poštuju prirodu i koji ne shvaćaju da koliko ti prirodi daješ, toliko ti ona i vraća. Nažalost, ima smeća po Muri i Dravi, ali se kontinuirano u suradnji s ekoudrugama i lokalnom zajednicom čiste određeni lokaliteti. I mi se s nadzora vraćamo s punim vrećama odbačenih plastičnih boca i drugog smeća. Tako i mi dajemo doprinos čišćenju i čuvanju rijeka.

Koristite se zaštitnom sigurnosnom opremom

Zbog pandemije koronavirusa u proljeće se dodatno pojačao interes javnosti za rekreacijom na rijekama ili uz obalu rijeka. Želimorski upućuje apel odgovornog ponašanja:

– Kod nas je u zadnje vrijeme postalo popularno splavariti, kajakariti, voziti kanu. To je nova intenzivnija sfera rekreacije kod nas. U Hrvatskoj su outdoor sportovi postali sve popularniji. Nije dovoljno samo kupiti čamac, staviti ga na rijeku i krenuti ploviti. Savjetovao bih ljudima koji kupuju čamac, kanu, bilo što na napuhavanje ili nešto čvrsto za vodu da se jave lokalnim klubovima te prođu školu veslanja. Zbog prevencije. Rijeka je u svojoj biti opasna. Ima svoje pojave i hidrologiju i treba znati predvidjeti neku opasnu situaciju na samoj rijeci. A da biste to mogli predvidjeti, morate imati bazično znanje i poznavanje vještina. Za tu bazu mi imamo dobre klubove koji svakog mogu poučiti. Druga stvar koja je bitna, a ne poštuje se, je korištenje prsluka za spašavanje i kacige. Imamo godišnje dvije do tri akcije ovdje na našem području, nažalost, ne sa sretnim završetkom već s utopljenicima. U većini tih akcija je glavni razlog utapanja to što osobe nisu nosile prsluke za spašavanje. Danas se uz relativno malo novaca može kupiti moderan, lagan prsluk za spašavanje. Koristite se njime kad idete na rijeke. Apeliram da se ne konzumira alkohol za vrijeme ili prije aktivnosti na vodi. Alkohol i rijeka ne idu zajedno. Djelujmo preventivno i spriječimo moguće neželjene situacije. U slučaju bilo kakvog nesretnog događaja ili problema odmah nazovite centar 112, odredite lokaciju, opišite što se dogodilo i navedite broj sudionika. Nemojte kretati u komplicirane samostalne akcije spašavanja bez stručnog nadzora.

Zajednički nadzor rijeke Mure plovilom u suradnji HGSS Stanice Čakovec i JU Međimurska priroda

Snaga je u brojnosti članova HGSS-a

Zov i motiv priključenja HGSS-u našem sugovorniku su bile velike poplave u Hrvatskoj. Šest godina kontinuirano se educira i unaprjeđuje osobito u domeni spašavanja na divljim vodama. U HGSS Stanici Čakovec trenutno je dvadesetak članova. Međutim, brojka je, kaže, u stvarnosti mnogo veća:

– Nas je tisuću. Svaka Stanica u Hrvatskoj ima unificirano školovanje. Ako se u Međimurju dogodi neka velika akcija, velika poplava, mi ne računamo samo na nas dvadeset i nešto članova, već na tisuću članova iz cijele Hrvatske. Isto tako, mi redovito odlazimo na velike potražne akcije o kojima vijesti pratite na dnevnicima. Naši članovi su vrsni stručnjaci. Imamo vrsne skijaše, liječnike, jako dobar tim za spašavanje na divljim vodama i poplavnim područjima. Trenutno nam je petero mladih kolega na prvom temeljnom tečaju. Sve vrijeme kontinuirano obnavljamo kadar. Radimo na tome da budemo što operativniji i da znamo odgovoriti na zadatke koji se nađu pred nama. Ne samo na ovom području, već na području cijele Hrvatske.

Čuvarica prirode Sara Srša radi monitoring različitih životinjskih vrsta

Nadzor terena unutar zaštićenih područja terenskim vozilom
 

Projekt Med dvemi vodami sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Najnovije