'Uz Hamag Bicro i Ministarstvo gospodarstva'

Globalno uspješni borci protiv karcinoma iz Svete Nedelje

"Nakon svakog zahvata redovito pratimo pacijente i možemo zaključiti da su rezultati u medicinskom smislu izuzetno dobri te se usuđujem reći da smo već sada znatno doprinijeli kvalitetnom liječenju karcinoma u Hrvatskoj i na našem području." - ravnatelj Radiochirurgije Zagreb prof. dr. sc. Dragan Schwarz

Radiochirurgia Zagreb, specijalizirana poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma radiokirurgijom, po mnogo čemu je jedinstvena u Hrvatskoj pa i šire. Na jednom mjestu okuplja najbolje hrvatske kirurge, onkologe, radiologe i druge stručnjake koji koriste najsuvremeniju tehnologiju, a u tri godine postojanja, u Radiochirurgiji je izvedeno više od 1.200 uspješnih radiokirurških zahvata, dok ukupni broj pacijenata koji su koristili usluge ove ustanove prelazi i 10.000. Stoga ne čudi što je ova poliklinika iz Svete Nedelje nedavno od Ministarstva zdravstva dobila i status specijalne bolnice.

Iako najbolje rezultate daje kada se karcinom otkrije u početnim fazama, radiokirurgija pomaže i kod uznapredovalih i inoperabilnih karcinoma. Upravo su to nedavno pokazali stručnjaci poliklinike Radiochirurgia Zagreb na međunarodnom kongresu u Brazilu, gdje su predstavili svoje rezultate korištenja najmodernije tehnologije za liječenje karcinoma gušterače. Svih njihovih 30 pacijenata u zadnje dvije godine nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Ideja o otvaranju poliklinike rodila se prije 10-ak godina, a do samog otvaranja intenzivno se tražio način financiranja. Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) prepoznala je potrebu za ovakvim projektom te im je kroz nacionalna jamstva, točnije program EU početnik, osigurala jamstvo u iznosu 9,7 milijuna kuna, dok je ukupna investicija iznosila više od 10 milijuna eura.

“Moram reći da smo u cijelom projektu imali iznimnu potporu svih strana, od državne do lokalne razine. Ne treba zanemariti vrijednost koju sama po sebi ima činjenica da HAMAG-BICRO podupire projekt, a pružena jamstva bila su nam od izuzetno velike pomoći” tvrdi Schwarz, čija poliklinika danas broji ukupno 35 zaposlenih, a i nakon tri godine postojanja još uvijek je jedina takva ustanova na jugoistoku Europe.

Glavni nam je cilj pomoći što većem broju oboljelih od karcinoma te ujedno povećati razinu svijesti o važnosti pravodobnih preventivnih pregleda. – prof. dr. sc. Dragan Schwarz ravnatelj Radiochirurgije Zagreb

U poliklinici koriste najsuvremeniju opremu američke tvrtke Varian, koja je razvila EDGE sustav za radioterapiju i radiokirurgiju, te njemačke tvrtke Siemens čiji se CT, MR i ultrazvučni uređaji svakodnevno koriste za dijagnostiku.

Ne čudi stoga da u Svetu Nedelju sve češće dolaze pacijenti iz susjednih zemalja, ali i Rusije te Australije i SAD-a, a o uspjehu dr. Schwarza i njegovog tima najbolje govore rezultati. “Nakon svakog zahvata redovito pratimo pacijente i možemo zaključiti da su rezultati u medicinskom smislu izuzetno dobri te se usuđujem reći da smo već sada znatno doprinijeli kvalitetnom liječenju karcinoma u Hrvatskoj i na našem području. Dokaz tome je i sve veći interes izvan granica Hrvatske te velika potpora stručnih krugova, kako naših, tako i međunarodnih” zaključuje dr. Schwarz najavljujući nove iskorake u borbi protiv smrtnosti od karcinoma kao što je skoro otvaranje najsuvremenije operacijske dvorane za hibridnu kirurgiju u Hrvatskoj, kojom će sadašnjim i budućim pacijentima moći ponuditi još širi opseg usluga.

Najnovije