EDUKACIJE I PROGRAMI OSPOSOBLJAVANJA

U SKLOPU PROJEKTA ‘ZA OBITELJ’ Pučko otvoreno učilište iz Zagreba održalo set zanimljivih edukacija

Edukacije su održane u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, a polazile su ih ukupno 33 polaznice.

Projekt ‘Za obitelj’, čiji je nositelj Grad Prelog, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, s provedbom je krenuo u rujnu 2018. godine. Uz uvođenje usluge produljenog boravka i smjenskog rada za veći broj djece u 5 vrtića partnera na području Međimurske županije, zapošljavanje odgojitelja, tehničkog osoblja i stručnih suradnika te nabavu opreme, unapređenje usluga nastoji se osigurati i osposobljavanjem odogojitelja i stručnjaka zaposlenih u dječjim vrtićima.

U sklopu seta radionica koje održava Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak‘ iz Zagreba, odrađene su edukacije i programi osposobljavanja radi jačanja kapaciteta stručnjaka i to radionice ‘Inkluzija djece s teškoćama u razvoju’, ‘Procjena kao uvid u individualno planiranje’ te ‘Individualno planiranje’, kao i mentorske podrške u unapređenju odgojno – obrazovne prakse za iste.

Održana edukacija ‘Inkluzija djece s teškoćama u razvoju’ odgojiteljima i stručnim suradnicima pružila je okvir za organizirani sustav podrške u vrtiću u uvjetima inkluzije. Rad u uvjetima inkluzije može biti izazov odgojiteljima, stručnim timovima i roditeljima, pa je za kvalitetan rad vrlo bitno individualizirano planiranje.

Tijekom edukacije ‘Procjena kao uvid u individualno planiranje’ sudionici su imali priliku uvježbati primjenu različitih metoda procjene i pripremu obrazaca za primjenu istih uzimajući u obzir prisutnost određenih teškoća kod djece te saznati kako rezultate procjene iskoristiti za određivanje preporuka za izradu individualnog odgojno – obrazovnog plana.

Vrlo je važno da odgojitelji posjeduju znanja i kompetencije vezane za procjenu razvojnog statusa djeteta, kao preduvjet za prilagođavanje kurikuluma i ostalih postupaka za usmjeravanje razvoja djeteta, što je bila tema treće radionice ‘Individualno planiranje’.

Edukacije su održane u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, a polazile su ih ukupno 33 polaznice. Iz Dječjeg vrtića ‘Fijolica’ Prelog edukacije je polazilo 10 polaznica, iz dječjeg vrtića ‘Klinčec’ Donja Dubrava 9 polaznica, dječjeg vrtića ‘Kockavica’ Sveta Marija 6 polaznica, dok je iz Dječjeg vrtića ‘Žibeki’ Čakovec edukacije polazilo 8 polaznica.

Ovaj sadržaj isključiva je odgovornost Grada Preloga.

Najnovije