Vijesti / Promo
Promo
MEĐIMURSKE I VARAŽDINSKE Poduzetničke potporne institucije podržale BOND pilot-usluge
PR fotografija

HAMAG BICRO

MEĐIMURSKE I VARAŽDINSKE Poduzetničke potporne institucije podržale BOND pilot-usluge

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultatepilot-projektaBOND - Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu

Kroz projekt BOND uspostavljeno je 5 pilot usluga čime se nastoji smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.U sklopu prve pilot-usluge, standardizacija savjetovanja poduzetnika početnika, izrađen je Priručnik koji sadrži savjete u području upravljanja tvrtkom, marketinga, prodaje i vođenja financija. Naime, recentna istraživanja pokazuju kako su rane faze razvoja poslovanja pune rizika i neizvjesnosti te da kao rezultat nedovoljne pripreme ili istraživanja tržišta, gotovo 50 posto od svih novoosnovanih poduzeća u Europi, prestane s radom u prvih pet godina poslovanja. Primjenom ovog Priručnika, poduzetnici će dobiti mogućnost ujednačenog savjetovanja prilikom osnivanja svojih poduzeća, bez obzira na adresu njihova poslovanja. Istovremeno, smanjit će se stopa propadanja mladih poduzeća.

Decentralizacijom usluga HAMAG-BICRO-a otvorene su ispostave u Čakovcu i Antunovcu. Ispostavama se mogu obratiti svi lokalni poduzetnici. Trenutno sjedište ispostave Čakovec nalazi se u prostorijama Javne ustanove za razvoj Međimurske županije (REDEA), a uskoro očekuje njezino preseljenje u prostorije Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM), Ulica bana Josipa Jelačića 22/b u Čakovcu. U ispostavama HAMAG-BICRO-a organizirat će se informativne radionice za lokalne poduzetnike i održavati individualni sastanci s njima.

U okviru treće pilot-usluge, savjetovanja na području društvenog poduzetništva, PPI-ima su pružene smjernice za uspostavljanje i provedbu programa podrške postojećim i potencijalnim društvenim poduzećima u Republici Hrvatskoj. Izrađen je i Priručnik za društveno poduzetništvo. Četvrta pilot-usluga, Mreža mentora, doprinijela je uspostavi poslovnog mentorstva, a čak 80 posto korisnika te usluge istaknulo je kako je ovakav način pristupa izuzetno koristan za razvoj vještina i znanja potrebnih u njihovim budućim poduzetničkim aktivnostima. Peta i posljednja pilot-usluga obuhvatila je razvoj dijagnostičkog alata za procjenu stanja poslovanja poduzeća i inovacijskog profila poduzetnika te alata za procjenu tehnološke spremnosti poduzeća i potencijalnog inovativnog projekta.

Iz Međimurske županije u radu mreže BOND sudjeluju Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o., Međimurska energetska agencija d.o.o. i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. U mreži BOND se također nalaze i Poslovna zona Ivanec d.o.o., Tehnološki park Varaždin d.o.o. i AZRA d.o.o. iz Varaždinske županije. Kao dio BOND projekta, imali su priliku testirati svih pet razvijenih pilot-usluga te su ih ocijenili korisnima za učinkovitije poslovanje.Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.