Vijesti / Promo
Promo
#YOUREURIGHT Zaštite svoja prava kao potrošač u Europskoj uniji
EDIC Čakovec

Kupujte pametnije, mudrije, osvještenije

#YOUREURIGHT Zaštite svoja prava kao potrošač u Europskoj uniji

Kao potrošač u Europskoj uniji, imate više prava nego što mislite. Ta su prava nastala da bi vas zaštitila na internetu, izvan njega i diljem Europske unije. Saznajte koja su to prava i kako ih možete koristiti.

Znati više i kupovati pametnije je #youreuright

Svi vole imati pravo. No kad se radi o sporovima potrošača, možete biti sigurni samo kad znate koja su vaša potrošačka prava u EU-u. Europska komisija pokrenula je web stranicu #youreuright na kojoj vam donosi korisne informacije kako biste odlučili što dalje i informirali se radi rješavanja sporova. 

Na web stranici možete saznati više o tome koja su to prava, kako ih upotrebljavati i što trebate poduzeti da biste riješili spor. Od bankovnih poslova do obmanjujućeg oglašavanja ili neispravnih ili nesigurnih proizvoda, vaša prava u EU-u postoje zato da biste vi bili sretan, siguran i zadovoljan kupac.

Želite jačanje uloge potrošača? To je #youreuright

Nudeći različite mogućnosti, web stranica vam pokazuje kako možete upotrebljavati #yourEUright u slučaju neispravnih proizvoda ili nepoštenih poslovnih praksi trgovaca na malo, proizvođača, pružatelja usluga, organizatora putovanja i banaka. Ponuđeni alati kreću se od neformalnih mjera putem interneta do izvanmrežnog rješavanja sporova. Na ovoj web stranici možete učiti iz iskustava drugih potrošača i saznati kako su riješili svoje sporove koristeći jedan ili više od ovih alata.

Kupujte pametnije, mudrije, osvještenije

Budući da se zakoni, pravila i propisi mijenjaju da bi držali korak s munjevitim razvojem tehnologije, dobro je znati svoja prava. Bez obzira na to gdje u EU-u kupovali, možete kupovati s povjerenjem, uz snažan paket potrošačkih prava. Svrha ove web stranice pokazati je da, u slučaju spora s nekim poduzećem, postoje načini za obranu tih prava. Pomaže vam i prije kupnje - informacijama putem interneta o tome na što trebate pripaziti.

Organizacije potrošača koje brane #youreuright

Udruge potrošača aktivno informiraju i pomažu potrošačima iz EU-a poput vas. Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) štiti interese svih Europljana i zastupa 45 neovisnih nacionalnih organizacija potrošača iz 32 europske zemlje. Zaslužna je za to da se stajališta potrošača iz svih dijelova Europe čuju na mjestima donošenja politika u EU-u. Njezine članice podižu svijest o vašim pravima i mogu vam pomoći kad vam je nanesena nepravda. Za dodatne informacije pogledajte podatke za kontakt organizacija članica BEUC-a diljem Europe na sljedećoj poveznici

Vrijeme je da nešto poduzmete?

Ako je došlo vrijeme da ostvarite svoja potrošačka prava - gdje god se nalazili u EU-u - postoje rješenja koja vam mogu pomoći na internetu i izvan njega.

#youreuright web stranica.

#EUANDME - Kako EU utječe na moj svakodnevni život

Želite znati na koje još načine EU olakšava život, rad, očuvanje planeta i slijeđenje vlastitih snova? Provjerite #EUandME – portal s informacijama o životu u inozemstvu, osposobljavanju i pronalasku zaposlenja, vođenju posla, otkrivanju zelenih tehnologija, zdravstvenoj skrbi te pravima građana i socijalnim pravima. Pogledajte neke od više od 100 priča ljudi koji su iskoristili ove prilike, tako da možete i vi!

Misija centra je približiti EU građanima, olakšati dostupnost i širenje informacija o EU, olakšati građanima komunikaciju s tijelima i institucijama EU te transparentno prikazati rad i djelovanje EU. Europe Direct informacijski centri kroz svoj rad pružaju europskim donositeljima odluka mogućnost da direktno uvide potrebe i probleme građana u pojedinim državama članicama.

Informirati se možete putem njihove web stranice, pratiti ih na Facebooku, poslati email, nazvati ili jednostavno doći u EDIC Čakovec. U centru možete preuzeti informativne materijale i razgovarati s djelatnicima Centra.

EDIC Čakovec djeluje u zgradi Međimurske županije na adresi Ruđera Boškovića 2, prizemlje, soba broj 13. Radno vrijeme centra: Pon, Uto, Čet od 12 do 16 sati, Sri, Pet od 8 do 12 sati. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!