Dr. Ante Barišić: Liječenje glaukoma sve učinkovitije

Glaukom je nasljedna bolest koja pogađa oko jedan posto populacije starije od 40 godina, a najčešći uzročnik joj je povišen očni tlak.

Suvremena medicina sve se uspješnije hvata u koštac s najvećim uzročnikom sljepoće u svijetu – glaukomom. Naime, liječenje od glaukoma, bolesti koja vodi ka teškom oštećenju vidnog živca, postaje sve učinkovitije i stalno se javljaju novi lijekovi i nove operativne tehnike, ističe dr. med. Ante Barišić, specijalist oftalmologije Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, dodajući da je ključno na vrijeme otkriti bolest zbog čega svim pacijentima starijima od 40 godina preporučuje pregled i mjerenje očnog tlaka jednom u dvije godine, a onima koji imaju glaukom u obitelji i češće.

Glaukom je nasljedna bolest čiji simptomi se pojavljuju tek u poodmaklom stadiju, pogađa oko jedan posto populacije starije od 40 godina, a glavni rizični faktor njegova nastanka je povišen očni tlak. “To nije jedna bolest, već skup poremećaja koji uključuje povišenje očnog tlaka, oštećenje vidnog živca te vidnog polja, što na kraju dovodi do sljepoće”, objašnjava dr. Barišić.

>>> Specijalna bolnica za oftalmologiju “Svjetlost”

Kod glaukoma vidni živac propada, a oboljeli to primijeti tek kada je velik dio vidnog polja već uništen. Postoji nekoliko podjela glaukoma, a osnovna je na glaukom zatvorenog i otvorenog kuta. Također, postoje primarni i sekundarni glaukom, a sekundarni se javlja u sklopu nekih drugih bolesti kao što su šećerna bolest, ozljede, upale oka, ili nakon nekih operacija.

“Za dijagnozu je bitno redovito mjeriti očni tlak, a na oftalmološkom pregledu može se prema izgledu vidnog živca postaviti sumnja na bolest. Pregled vidnog živca svakako je najvažnija pretraga za ranu dijagnozu glaukoma. OCT vidnog živca i HRT su pretrage koje daju uvid u izgled živca, broj i površinu živčanih niti u živcu, a vidno polje nam daje uvid u funkciju živca”, naglašava dr. Barišić. Uz to, dokazano je da osobe koje u obitelji imaju člana koji  boluje od glaukoma, imaju veću mogućnost da i same obole.

Kako je prvenstveno riječ o bolesti uzrokovanoj visokim očnim tlakom, tako je i prilikom liječenja najvažnije taj tlak sniziti, što se prilikom početka liječenja postiže kapljicama. “Postoji nekoliko skupina kapljica koje su različite prema načinu djelovanja.

Jedne djeluju na smanjenje stvaranja očne vodice, a druge na njeno pojačano otjecanje”, kaže dr. Ante Barišić. Dodaje da, ako kapljice ne pomognu, liječenje se može nastaviti laserom, dok je zadnji korak filtracijska operacija glaukoma, bilo da se radi o klasičnoj operaciji (trabekulektomija) ili ugradnji cjevčice za odvodnju očne vodice.

Očna vodica, naime, igra veliku ulogu u funkcioniranju oka jer je zadužena za prehranu prednjih dijelova, te za održavanje napetosti i oblika oka, a upravo njezina količina određuje visinu očnog tlaka. “Kod glaukoma imamo ili povećanu produkciju očne vodice ili njezino smanjeno otjecanje. Taj nesrazmjer dovodi do povišenog očnog tlaka koji fizički pritišće očni živac i dovodi do nepovratnog propadanja živčanih stanica. Kod suženog očnog kuta dolazi do otežane odvodnje očne vodice i to je glaukom zatvorenog kuta”, naglašava dr. Barišić.

Iako je najčešće riječ o bolesti povišenoga očnog tlaka, postoji i oblik glaukoma s normalnim očnim tlakom, što potvrđuje i ovaj stručnjak. “Normotenzivni glaukom je bolest vidnog živca bez povišenog očnog tlaka. Dijagnosticira se prema izgledu vidnog živca i vidnog polja, a očni je tlak ipak potrebno snižavati. Taj oblik bolesti često je vezan uz neke krvožilne bolesti”, objašnjava dr. Ante Barišić, te još jednom podsjeća na važnost mjerenja očnoga tlaka. Krvni tlak, kaže, svi redovito mjerimo, a očni vrlo rijetko, iako od njega možemo oslijepiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije