Posljednji tjedan mjeseca Urbanovog predstavljamo Vinariju Turk

Došli smo i do kraja predstavljanja međimursih vinara i u ovome drugome krugu u kojem smo tijekom svibnja, kako je to naš novinar Alen Fuš lijepo sročio – “Kak sako leto v maju, traje Urbanovo v našem kraju”, predstavili Vina Dvanajščak – Kozol, Vina Horvat, Vina Knehtl – Medenjak i Vina Nemec.

Kristijan Gačal bio je zadužen za vođenje intervjua te kušanje i evaluaciju vina. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina.


Ispočetka će Vas osvojiti prelijepa kuća sa divnom okućnicom i vrtom za koji se brine gospođa Vera Turk, koja nas je i dočekala na svom kućnom pragu. Nakon ugodnog upoznavanja krenuli smo prema natkrivenoj vanjskoj terasi koja može sjesti i do 40-ak osoba sa prelijepim pogledom na njihove vinograde okupane suncem. Malo kasnije nam se pridružio gospodin Turk mlađi sa istim imenom kao i otac, Josip.


Baš se vratio sa poslovnog puta na ”pravi” posao u vinogradu. Gospodin Turk stariji stigao je koju minutu kasnije na terasu gdje smo se i konačno upoznali svi zajedno.

Da podsjetimo čitateljstvo, gospodin Josip Turk bio je direktor jako uspješne muzičke agencije ”Lira” čijom smo zaslugom ugostili sva ta silna zvučna imena domaće i internacionalne muzičke scene kroz 80-tih i 90-tih godina u Lijepoj Našoj. Kontakt broj za bilo kakav iole važan glazbeni event čak i u bivšoj državi je uvijek bio od glazbene agencije ”Lira”, svaki glazbeni performer je imao taj broj upisan. Čakovec je u ono vrijeme bio meka dobre muzike i takoreći nezaobilazna adresa za performans modernog rocka.

Nemojte zaboraviti, dragi čitatelji, da je prvi event ”Crni Mačak” ( 100% rock event ) bio održan u Čakovcu u Sportskoj dvorani GOC-a sredinom 90-tih godina. Iz muzike u vino, sada već umirovljeni Josip Turk, krenuo je usporedno s krajem 80-ih godina. Dakle, već 25 godina vinski posao je u obitelji gdje se njeguje 9 sorata na 15 000 trsova.

Miješano vino kuće ”Lirum” je dobilo ime po prvom instrumentu poznatom čovjeku, simbolu glazbe, Liri. Nepotrebno je isticati važnost i povezanost vina i glazbe. Jedno bez drugog ne ide.

– Ništa se nije dogodilo preko noći, kaže gospođa Vera. Počeci su bili sa 1.600 trsova pred kućom s takozvanim ”vikendaškim” sistemom. S godinama smo kupovali terene oko nas i ekspandirali količine i sortažu. Nikad nismo htjeli biti veliki vinari. Stvarali smo koliko smo sami mogli od vlastitog rada i mogućnosti. Napomenula bih da smo krenuli i u crvene sorte sa Zweigeltom, te plavom Frankovkom (Blaufrankisch), sortom posađenom prošle godine.

Ovdje postoji i Muškat žuti, Sauvignon, Graševina, Pušipel, Pinot bijeli i Pinot sivi, Chardonnay, Rajnski Rizling te Kerner o kojem ćemo malo kasnije.

Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Nepotrebno je reći da ste imali zanimljivu klijentelu, znajući da Vam je suprug bio direktor jedne od najvećih glazbenih agencija u bivšoj državi

Tako je. A kada vam ti ljudi dođu i pošteno se zabave, potrebno je imati i smještaj. Počeli smo kupovati kuće oko nas i polako ih adaptirati. Takoreći nemamo susjede u bližoj okolici na istoj strani i to je vrlo bitno.  


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Sa nama je i gospodin Josip Turk mlađi koji polako ali sigurno preuzima obiteljski posao. To je velika odgovornost i veliki posao. Što je potrebno kod mladog čovjeka kao što ste Vi da sve ”klapa” kako treba

Slažem se. Potrebno je učiti i učiti. Završio sam za poljoprivrednog tehničara, a kasnije specijalizaciju za vinarstvo. Sada njegujemo malo manje od 5 Ha hektara zemlje pod vinogradom. Proizvodnja varira od godine do godine, ali neki prosjek je od 30 000 do 35 000 litara vina. Vinogradi su nam nekako jednako posađeni po sortama. Uz učenje tu je dakako i praksa kroz svakodnevni rad te distribucija vina, marketing i prodaja. Mogu reći da imam pune ruke posla, ali to radim sa ljubavi i predanošću. Bez ljubavi prema vinogradu nema dobrog proizvoda.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Recite nam malo više o sorti Kerner koju njegujete u Vašoj vinariji. Kakve su joj karakteristike i odakle dolazi?

– To je sorta koja dolazi iz Njemačke i tamo je zastupljena kao kod nas Moslavac na primjer.- Mogu naglasiti da je jako rodan i bobice su jako zbirne. Kerner je sorta koja je nastala križanjem Trolingena i Rajnskog Rizlinga.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Pridružio nam se i gospodin Josip Turk stariji, glavom i bradom, pa smo ga pitali zašto vinograd, a ne nešto drugo?

Kao prvo, volim vino i sve u vezi s njim. Ispočetka  je bilo samo na pijuckanju, a poslije je trebalo dokupiti terene za vinograd. Što se tiče klijentele, kao što znate, cijela naša vrla estrada, govorim o starijoj ”gardi”, je posjetila našu vinsku kuću. I dan danas bilo tko od njih da dođe u Međimurje, dođe ovdje da se barem javi i popije koju čašu vina. Zato vinograd.

– On je gazda. kaže gospođa Vera, i ispočetka je bila njegova ideja da se radi vinograd. Doduše, ja sam imala drugačije ideje, ali eto, uspjelo je i sada je postalo i biznis.


Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Što na to kaže Josip mlađi ? Vjerujemo da Vam je utkana ljubav prema glazbi od roditelja, ali isto tako pričate o vinu i o vinogradu sa velikom strašću. To je veliki posao za tako mladog čovjeka

Naravno. Već su me moji stari od malih nogu učili vrijednost rada i novca i što znači zaraditi svojih 10 kuna. Stekao sam radne navike kod kuće. U kući se uvijek nešto mora raditi, a sada radim u vinogradu i to mi je top prioritet. Od 2009. godine sam aktivno uključen u sav posao vinske kuće Turk.

Napomenuo bih da sam počeo raditi u vrijeme početka krize. Naučio sam teži put i na neki način sam zahvalan na tome.

Dotaknuti ću se i Urbanovog. Sada ta manifestacija poprima veće obime i u dolasku turista i u ponudi.

Vinarija Turk na otvorenju Urbanovog 2014.

Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Što mislite o domaćem tržištu, prvenstveno o našim dragim Međimurskim vinopijam

Moram reći da su nam trgovački lanci uzeli veliki dio kolača. Jednom prosječnom Čakovčancu je mnogo lakše otići u bilo koji trgovački centar i kupiti neko, primjerice makedonsko vino ili slično. Naša cijena vina u Međimurju, i to mislim na sve vinare, je jako niska, a vino ima kvalitetu. Potrebno je samo nazvati evo primjerice naš broj i vino se dopremi u Čakovec. Potrebno je malo, da se tako izrazim, probuditi našu domaću klijentelu.

Kristijan Gačal/eMedjimurje.hr: Opet ću reći da se dogodila svojevrsna revolucija u kvaliteti vina Međimurskog vinogorja u posljednjih 10 godina. Što mislite o marketingu međimurskih vinara prema domaćem kupcu

Naši susjedi iz Zagorja su ozbiljnije shvatili taj dio posla, kaže gospodinTurk stariji. Imaju jači marketing i prisutniji su u uhu. U centru su pažnje. Mi Međimurci moramo na tome poraditi. Što se tiče širenja, naša kuća je svoj posao zaokružila. Ostati ćemo na ovome što imamo i iz razloga što se ni tržište baš previše ne širi. Mi nudimo i kvalitetan smještaj, pa nam i to malo pomaže.

Upravo sada se spremamo raditi u vinogradu. Toplije vrijeme nas je malo iznenadilo i vegetacija oko vinograda buja. Treba na vrijeme reagirati, tretirati zemlju i svakodnevno biti prisutan. Samo na taj način ćemo imati kvalitetan proizvod.


Hvala još jednom vinskoj obitelji Turk na nadasve ugodnom razgovoru. U nastavku čitajte o plodovima njihovog rada pretočenim u vino i nadamo se da ćete i Vi, dragi čitatelji, naći nešto za Vaš stol!


KUŠANJE VINA I EVALUACIJA OKUSA


PINOT BIJELI 2012 –  KVALITETNO VINO, suho, 12,2% alc
. – 6 mjeseci u drvenoj bačvi

BOJA – bistra slamnasto žuta

MIRIS – blago sortni sa floralnom notom bijelog cvijeća i tragom vanilije

OKUS – prati nos u stopu sa dodatnom nijansom grejpa

HRANA – šaran u bijelom vinu te plodovi mora na temu rižota ili tjestenina

PINOT SIVI 2012 – KVALITETNO VINO, ZLATNA MEDALJA, suho, 12,7% alc.

BOJA – blaga ružičasto zlatna

MIRIS – suptilne arome zelene trave isprepletene sa zrelim breskvama i marelicom

OKUS – predivan i elegantan, vrlo mekan i lijepo struktuiran. Uz sve što se na nosu događa, još ga prati zreli zlatni delišes na završetku

HRANA –  trganci ili fickuši sa filetom puretine na umaku od istog vina i tostiranih koštica od buče, te panirane okruglice od kozjeg sira sa želeom od bijelog vina

 
MUŠKAT ŽUTI 2012 – KVALITETNO VINO, poluslatko, 12,2% alc.

BOJA – nježna nijansa sijena

MIRIS – ocvala bazga sa cvjetnim medom

OKUS –  vrlo skladan odnos slatkoće i kiselina. Sortni sa notom kandirane breskve

HRANA –  ovo je desertno vino koje traži vrhunske kombinacije na desertnoj karti. Neka mašta radi svašta

 

 
ZWEIGELT 2012 – KVALITETNO VINO, suho, 11,2% alc.

BOJA – svjetli rubin sa nježnim ružičastim prstenom

MIRIS – zaokružena borovnica i nit badema

OKUS – eksplozija crnih bobica sa naglaskom na borovnicu i malinu. Kratki rez na završetku sa finom strukturom.

HRANA – hrbat od vepra na podlozi od demi glace-a i borovnica, te pečenom palentom sa mirisnim travama i glaziranom mrkvom, dimljeni špek ili panceta i pašteta od čvaraka

 
Seoski turizam Turk

Vučetinec 107b, Sveti Juraj na Bregu

040/855-154

098/241-926

vino_sobe.turk@yahoo.com

www.seoskiturizam-turk.hr

Najnovije