Vijesti / Promo
Promo
Poliklinika Medikol:  Što je fibromialgija?

Poliklinika Medikol: Što je fibromialgija?

Što je fibromialgija?

Fibrmialgija označava bolno stanje fibromišićnog tkiva.Ovo stanje prate neki od simptoma kao kronični umor, poremećaj sna, glavobolja, depresija ili anksioznost, dismenoreja i iritabilni kolon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učestalost je nepoznata. Češće oboljevaju žene, 8:1, u odnosu na muškarce, s najvećom učestalošću između 25 i 60 godine života.U svijetu od fibromialgije boluje 5-10% ukupne populacije. Po američkoj literaturi fibromialgia se javlja kod 15/% bolesnika u reumatološkoj praksi, kod 5% bolesnika u općoj praksi. U Švedskoj i Norveškoj se javlja kod 1-2% opće populacije.

Kakve je prirode bolest

Firomialgia je benigne prirode, ali je veliki socioekonomski problem predstavlja zbog učestalosti na radnu sposobnost žena. U Kanadi 9% bolesnica sa fibromialgijom na plaćenom bolovanju. U Švedskoj 24% ovih bolesnica je umirovljeno, a 44% nesposobno je za obavljanje kućnih poslova. U SAD 17% bolesnika sa fibromialgijom smatra sebe nesposobnim za rad, 6% bolesnika povremeno je nesposobno za posao, 30% bolesnika mijenja posao zbog bolesti.

Što uzrokuje fibromialgiju 

Uzrok je nepoznat. Utvrđena je nešto veća pojava fibromialgije u pojedinim obiteljima. Smatra se da je osnovni poremećaj snižen prag osjeta boli u središnjem živčanom sustavu, uz opće povišenu osjetljivost na stresne situacije, a da su manifestacije na muskuloskeletnom sustavu sekundarne. Sva dosadašnja ispitivanja ukazuju da patognezu fibromialgije čini poremećena neuro-endokrina osovina.

Koji su glavni simptomi bolesti

Glavni simptom bolesti je kronična difuzna, uporna mišićna bol umjerenog do jakog intenziteta. Bol je neoštro ograničena, žareća, mukloga ili iradirajućega karaktera i pogoršava se na razne nadražaje ( fizičko opterećenje, stres, promjene klimatskih uvjeta i dr.). Kronični umor javlja se ujutro nakon ustajanja te tijekom popodneva, a pojačava se i na manju tjelesne aktivnosti. Posljedica je poremećenog sna, bolesnici se često bude i teško ponovno zaspu. Izražen je osjećaj ukočenosti u čitavom tijelu, a nisu rijetke ni trnci duž ekstremiteta, glavobolje migrenoznog tipa, smetnje koncentracije, vrtoglavice. U 50% slučajeva prisutni su znaci iritabilnog kolona.Može biti prisutna suhoća očiju i usta te osjećaj hladnoće u rukama.Depresiju ima oko 25% bolesnika. Od 30 –l00% bolesnika ima psihijatrijske probleme, pored depresije javlja se anksioznost, somatizacija, hipohondrija, loši odnosi s okolinom. Objektivan nalaz je oskudan u odnosu na velike subjektivne tegobe. Bolesnik se ponekad žali na bol i otekline zglobova, ali objektivno artritis ne postoji. Kod bolesnika sa fibromialgijom često se nalazi marmoriziranost kože ili pojava crvenila uslijed lagane mehaničke iritacije, kao izraz labilnosti neurovegetativnog sustava.

Kako se lječi fibromialgija?

Liječenje uključuje farmakološko liječenje (lijekove protiv bolova i antidepresive, a nova istraživanja u liječenju fibromialgije pokazuju uspješno liječenje primjenom koenzima Q 10.)

U liječenju fibromialgije primjenjujemo fizikalnu medicinu, psihološku potporu te edukaciju bolesnika. Dan 12. svibnja je odabran za proslavu Svjetskog dana Fibromialgije. To je dan kada je rođena Florence Nightingale 1820 g, utemeljiteljica modernog sestrinstva, za koju se smatra da je bolovala od fibromialgije.

Piše: Dr. med. Vesna Budišin specijalista fizijatar, subspecijalista reumatolog

Poliklinika Medikol

Od sumnje do dijagnoze u jednome danu!

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.