EU PROJEKT

METALSKA JEZGRA ČAKOVEC Projekt ModulAct – promicanje tehnološkog razvoja za održiva rješenja

ModulAct ili „Beat to the Rhythm of Climate action“ je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije koji nastoji transformirati festivalski proces čineći ga ekološki i ekonomski održivijim. Cilj projekta je promicanje inovacija i suradnje okupljanjem interdisciplinarnih i transnacionalnih timova. Osim toga, ima za cilj stvoriti novo globalno festivalsko iskustvo kroz eksperimentiranje i razvoj novih praksi.


U partnerstvu s organizatorima festivala i vodećim partnerom ABR (Alternative Brains Rule, Cipar) te Lug Open Factory (Španjolska) i Metalskom jezgrom Čakovec (Hrvatska) razvijao se prototip – inovativni uređaj za obnovljivu energiju za učinkovito i održivo napajanje festivalskih pozornica. Zadatak ovog projekta je provođenje niza aktivnosti koje ne predstavljaju prepreku za okoliš već predstavljaju novu održivu metodu za provođenje kulturnih događanja. Glavni ciljevi uključuju stvaranje energetski učinkovitih uređaja, smanjenje utjecaja festivala na okoliš i uspostavljanje održivih ekonomskih i ekoloških metodologija.

Kao partneri na projektu, djelatnici Metalske jezgre Čakovec Zoran Kadežabek i Lucijan Fajs nedavno su sudjelovali na festivalu Afrobanana koji se održavao na Cipru od 4. do 7. srpnja 2024. godine. U sklopu festivala predstavljen je projekt ModulAct koji ima za cilj transformirati tradicionalni festivalski proces u održivi festival.

Projekt ModulAct nastao je iz želje i potrebe za energetskom neovisnošću, održivošću i brigom o okolišu. Središnji dio instalacije bila je Hobermanova sfera – atraktivna konstrukcija s mnogo pojedinačnih dijelova koji rotiraju, mijenjaju oblik i reflektiraju lasersku svjetlost u ritmu glazbe. Upravljanje instalacijom i svjetlosnim efektima napravljeno je vlastitom elektronikom usklađujući se s ritmom glazbe i stvarajući spektakularan vizualni doživljaj. Lokacija same sfere bila je na vrhu kupole u kojoj se nalazio plesni podij.

Metalska jezgra je odrađivala montažni dio instalacije Hobermanove sfere na Afrobanana festivalu zajedno s kolegama sa Cipra. Nekoliko dana prije festivala započele su montažne pripreme sastavljanja mehanizma na kvadratne cijevi i postavljanje na vrh kupole. Cjelokupna konstrukcija bila je visine 2 m i širine 1,5 m i sastavljena od kvadratnih cijevi međusobno povezanih, fiksiranih vijcima i pločicama na kupolu. Na istu konstrukciju s desne je strane pričvršćeno vitlo za namatanje čeličnog užeta, a sa lijeve strane je sa čeličnim užetom bio pričvršćen teret mase 15 kg, koji bi se gravitacijskom silom spuštao i okretao mehanizam. Ovaj dizajn Hobermanove sfere sastoji se od međusobno povezanih pleksiglas elemenata.


Djelatnici Metalske jezgre su u sklopu Afrobanana festivala održali radionicu i završni prezentacijski dio kompletne funkcije Hobermanove sfere. Posjetiteljima je predstavljen cjelokupni projekt od ideje do realizacije, a nakon toga je prikazana funkcija rotiranja, širenja i skupljanja Hobermanove sfere.

Specifičnost instalacije je kombinacija umjetnosti, tehnologije i održivosti, a koristi vlastiti izvor električne energije čime doprinosi uštedi energije i smanjenju ekološkog otiska festivala bez narušavanja atmosfere i užitka za posjetitelje. Kontrolna upravljačka konzola instalacije sadrži najmodernije elektroničke komponente i softver smješten u prozirno efektno kućište. Ovaj dizajn ne samo da je vizualno privlačan, već demonstrira predanost inovaciji, estetici i funkcionalnosti. Elektronički sustav pomoću razvijenog softvera omogućava sferi da se sinkronizira s glazbom stvarajući harmoničan spoj svijetlosti koji stvara poseban efekt. Na festivalu je, za sada, predstavljen prototip uređaja za korištenje obnovljive energije no možda se usavršavanjem i preinakama uspije konstruirati pravi uređaj koji će se moći koristiti na festivalima diljem svijeta.

Doprinos Metalske jezgre festivalu naišao je na izuzetno pozitivne reakcije od strane posjetitelja koji su bili impresionirani takvom sinergijom tehnologije i umjetnosti.



Sam festival Afrobanana organizira mali tim kreativnih entuzijasta i umjetnika koji žele promovirati kulturnu raznolikost i kreativnost na Cipru. Nudi raznolik program koji uključuje glazbene nastupe širokog spektra žanrova uključujući funk, soul, reggae, afrobeat, elektroničku glazbu, zatim umjetničke instalacije, radionice poput joge, plesa, performanse i filmske projekcije. Specifičnost ovog festivala je što mogu sudjelovati i djeca za koju se organiziraju radionice i prostor za igru i učenje raznih vještina dok njihovi roditelji uživaju u glazbi. Također, moguće je vidjeti osobe starije životne dobi koje drže radionice i poduke iz šivanja, recikliranja materijala, kreativne prenamjene i slično.


Festival je poznat po opuštenoj i prijateljskoj atmosferi gdje se osjeti zajedništvo, pozitivna energija i mnogo prilika za upoznavanje novih ljudi i kultura. Transformiranjem festivalskog procesa u ekološki i ekonomski održiviji podiže se kvaliteta festivala na višu razinu i omogućuje sigurna budućnost održavanja takve vrste manifestacija.

Projekt ModulAct sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Metalske jezgre Čakovec. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije