Iza kulisa Piškornice: gdje otpad dobiva novi život

Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica u Hrvatskoj predstavlja pionirski primjer implementacije europskih praksi gospodarenja otpadom u lokalnim uvjetima.


Planiran početak rada zakazan je za 2027. godinu, a što točno RCGO Piškornica znači za 4 najsjevernije županije u Hrvatskoj saznajte u nastavku.

Smješten u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ovaj centar je namijenjen obradi otpada za četiri županije: Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku. Cilj Piškornice je postizanje visokih standarda recikliranja i ponovne upotrebe otpada, smanjenje emisije stakleničkih plinova te zatvaranje postojećih odlagališta otpada. Kroz inovativne tehnologije i edukaciju javnosti, Piškornica postavlja nove temelje za održivo gospodarenje otpadom u regiji.

srcu RCGO Piškornica nalazi se moderna tehnologija za sortiranje otpada koja uključuje pokretne trake, magnete, separator vrtložnih struja i optičke separatore. Ovi uređaji omogućuju efikasno odvajanje reciklabilnih materijala iz otpada, što direktno doprinosi smanjenju količine otpada koji završava na odlagalištima. Važno je naglasiti kako sam proces sortiranja započinje na kućnom pragu, gdje je pravilno odvajanje otpada ključno za postizanje ciljeva u gospodarenju otpadom jer pravilno odvajanje otpada na mjestu nastanka uvelike utječe na uspješan rad komunalnih društava, oporabitelja otpada pa tako i rad Centra.

RCGO Piškornica će kroz izgradnju uvesti sofisticirane tehnologije za obradu otpada koje su već dokazane u Europi. Jedan od ključnih ekoloških benefita je smanjenje emisije metana kroz biološku obradu biootpada. Osim toga, recikliranje materijala smanjuje potrebu za novim sirovinama, čime se štite prirodni resursi i smanjuje zagađenje. Ekonomske koristi uključuju uštede na troškovima odlaganja otpada koje se mogu preusmjeriti na druge važne usluge za lokalnu zajednicu, poput školstva i zdravstva.

RCGO Piškornica doprinosi postizanju zadanog smjera ka kružnom gospodarstvu u kojem se izdvojeni reciklati mogu koristiti za ponovnu industrijsku preradu i proizvodnju novih proizvoda čime se odbačenim materijalima daje novi život. RCGO Piškornica nije samo centar za obradu otpada; to je inicijativa koja integrira napredne tehnologije i angažman zajednice u borbi za održivo gospodarenje otpadom. Kroz edukaciju, inovativne tehnologije i aktivno sudjelovanje građana, Piškornica postavlja nove standarde u gospodarenju otpadom, s ciljem stvaranja čišće i zdravije budućnosti za sve. Uz kontinuirani razvoj i prilagodbu najboljim europskim praksama, Piškornica će zasigurno postati model održivog gospodarenja otpadom ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

Više o samom centru možete istražiti na službenoj web stranici www.rcgo-piskornica.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda – OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Sadržaj publikacije materijala isključiva je odgovornost Piškornica d.o.o. regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske.“

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije