Nastavi školovanje ‘kod kuće’ – upiši studije FOI-ja i ostvari karijeru već za vrijeme studija

Dok je u Hrvatskoj i dalje vrlo aktualna tema nesrazmjera obrazovnog sustava i tržišta rada, na našem Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu obrazuju se stručnjaci koji su deficitarni ne samo na domaćem, već i svjetskom tržištu rada!

Dok je u Hrvatskoj i dalje vrlo aktualna tema nesrazmjera obrazovnog sustava i tržišta rada, na našem Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu obrazuju se stručnjaci koji su deficitarni ne samo na domaćem, već i svjetskom tržištu rada!Upravo zbog toga im poslodavci nude nesvakidašnje radne uvjete i to već za vrijeme studija! Provjerite kada kreću upisi na FOI…

FOI se uvijek isticao po interdisciplinarnosti i aktualnosti studijskih programa, što znači da na jedinstven način u svojim studijskim programima povezuje znanja iz područja informatike, ekonomije i poslovanja. Cilj je da studenti budu dugoročno konkurentni na tržištu rada i da se mogu brzo prilagoditi razvoju tehnologije i novim trendovima u poslovanju, a to ih čini vrlo poželjnima i konkurentnima, to im jamči brzi napredak u karijeri i natprosječna primanja.

Najveća baza poslodavaca i natprosječna primanja

FOI je među prvim fakultetima u Hrvatskoj shvatio da je povezanost s poslodavcima i njihovo uključivanje u redovni proces nastave ključan za pripremu studenata za uspješan start karijere već za vrijeme studentskih dana. Samo u sustavu stručne prakse, koja je obavezna na ovom studiju, FOI ima bazu od gotovo 700 poduzeća iz cijele Hrvatske, što znači direktno zaposlenje odmah po završetku studija za više od 60 posto studenata svih FOI-jevih studijskih programa, a informatičkih više od 80 posto.

Obzirom na brzinu razvoja tehnologije i svega što nosi digitalna transformacija, informatičari su najtraženija ‘radna snaga’ kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu rada. To im omogućava brzorastuću karijeru, a s time i natprosječna primanja. Prema podacima koje FOI prikuplja od svojih bivših studenata, plaće informatičara i ostalih djelatnika u IT-u na samom početku radnog odnosa dosežu i do 1400 eura neto mjesečno, što kroz nekoliko godina znači daleko natprosječna primanja u Hrvatskoj. Značajni su i iznosi stipendija, kako državnih  STEM području, tako i onih koje daju poslodavci – svi znaju da će se ulaganje u studenta IT područja višestruko isplatiti!

Moduli kao poslovi budućnosti na informatičkom smjeru (studij Informacijski sustavi i poslovni sustavi)

FOI-jev najprepoznatljiviji studijski program Informacijski i poslovni sustavi kontinuirano se usavršava i revidira, kako bi u potpunosti bio moderniziran i prilagođen suvremenom informatičaru u širem smislu te riječi. Tako ovaj smjer studentima od 2020. nudi izbornosti na trećoj godini i to kroz ova četiri nova atraktivna modula, koja su prepoznata i kao poslovi budućnosti. To su: Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava. Prvi modul kroz niz predmeta studentima daje odgovore na pitanja: kako suvremenu tehnologiju primijeniti u postojećim i novim tvrtkama i kako će to omogućiti razvoj i rast poslovanja. Umjetnu inteligenciju čine strojno učenje, vizualizacija podataka i znanja, automatsko zaključivanje, robotika, inteligentni agenti i dr., što ovaj modul čini vrlo atraktivnim kod mladih. Strojno učenje danas omogućuje organizacijama nove poslovne modele i optimizaciju poslovnih procesa. Područje umreženih sustava obuhvaća četiri komponente: kiber-fizički sustavi, Internet stvari, Internet usluga i pametne tvornice. Sve četiri snažno će utjecati na organizacije, poslovne procese te način poslovanja, što implicira potrebu za sve većim brojem obrazovanih stručnjaka u tom području. Računalne igre su danas jedna od najbrže rastućih gospodarskih grana u IT svijetu i sasvim je jasno da se ovdje radi o vrlo unosnom biznisu današnjice. Četvrti modul kreiran je s ciljem da daje odgovore na pitanja: zašto i koje to nove poslovne sustave treba nova pametna industrija stvorena 4. revolucijom.

Ekonomisti u poslovnoj informatici (studij Ekonomika poduzetništva)

Studijski program Ekonomika poduzetništva upoznaje studente s novim ekonomskim i informatičkim spoznajama, konceptima i poslovnim modelima poduzetništva koje je utemeljeno na znanju i stvaralaštvu. Uspješni studenti imaju temeljnaznanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima mogu i znaju unaprijediti poslovne proceseu organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a odličan su preduvjet i za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata. Ekonomistima FOI-ja nudi se vrlo širok i dinamičan spektar poslova, no danas je na tržištu rada vrlo atraktivna strukaekonomista specijaliziranih za područje poslovne informatike.Zapravo najviše ekonomista varaždinskog FOI-ja zapošljava se u IT sektoru, brzorastućoj grani gospodarstva, koja ne potražuje samo informatičare, već za napredno poslovanje potražuje neizostavan ekonomski kadar – koji dobro vlada osnovnim znanjima i vještinama informatičke struke.

Stručni studij poslovne informatike u Varaždinu, Sisku i Zagrebu (studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja)

Trogodišnji stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja u potpunosti je prilagođen potrebama današnjih studenata, a naročito onih koji su već u radnom odnosu i žele unaprijediti svoja znanja i vještine. U fokusu stručnog studija je praktični dio nastave, koji studentima omogućuje poznavanje i razumijevanje pojedinih ekonomskih metoda, metoda upravljanja organizacijom te metoda razvoja informacijskih sustava, što čini dobar preduvjet za brzo napredovanje u karijeri. Stopa zaposlenosti je viša od 80 posto, dobrim dijelom i zbog povezanosti s poslodavcima jer je studij povezan s radom u tehnološkim parkovima i poduzetničkim inkubatorima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.


Vlastita online infrastruktura

Važno je spomenuti i činjenicu da je FOI vrlo uspješno pripremio kompletnu vlastitu infrastrukturu za online izvođenje nastave, a brojne aplikacije razvijene vlastitom ekspertizom olakšavaju studentima FOI-ja svakodnevicu, počevši od UPISA, koji se odvijaju u potpunosti online i kreću od 18. srpnja 2024. u 08:00 sati putem FOI-jeve web i mobilne aplikacije FOI UPISI. Tijekom cijelog procesa kandidatima će biti osigurana i online korisnička podrška!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije